Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre hjälp till barn i utsatta familjer

Leksands kommun ska bli bättre på att se och stötta barn och unga som lever i familjer där det förekommer våld.
Med pengar från Socialstyrelsen tar man nu ett första steg i en process som väntas pågå i flera år.

Den vuxna relationen i en familj går i kras. Ord blir vassa och sårande - händer hotfulla och hårda. Mitt i alltihop ett barn som inte har något val utan ser och hör allt.

När föräldrar inte längre har fokus på barns och ungdomars bästa är det viktigt att andra vuxna ser och rycker in.

Leksands kommun har fått 80 000 kronor av Socialstyrelsen för att öka kunskapsnivån när det gäller det som kallas "våld i nära relationer".

– Vi kommer att kartlägga och sammanställa alla resurser och möjligheter vi har att hjälpa i dag, berättar Lena Andersson, enhetschef för barn- ungdom och familj.

– Sen handlar det om att sprida den kunskapen ut i våra egna led inom de verksamheter som dagligen har kontakt med ungdomar. Men det handlar också om att nå ungdomarna själva så de vet att vi finns och kan hjälpa till, fortsätter hon.

Leksand upplevs av många som något av en idyll att växa upp i och mycket är också bra - men precis som överallt annars finns problem.

I ett tidigare projekt som inom familjerådgivningen med fokus på våld i nära relationer, upptäcktes att antalet barn och unga i Leksand som lever med detta är betydligt fler än man trott.

– Ingen förälder vill sina barn illa, men i bland fastnar man i ett mönster och behöver hjälp att bryta det, säger Risto Haapala avdelningschef för Familj och stöd i Leksand.

– Våra handläggare är mycket duktiga på att hjälpa till i sådana situationer och ju tidigare skede vi kommer in i, desto bättre.

Både Haapala och Andersson önskar att folk skulle se socialtjänsten som en möjlighet och inte ett hot.

– Det sista vi vill är att omhänderta barn. Det gör vi bara i absoluta nödfall när nätverket är skadat. Och det handlar då alltid om barnets bästa! slår Haapala fast.

Förutom att Leksand nu lokalt arbetar med rutiner och samarbete kring våld i nära relationer så pågår sedan år 2011 även ett liknande arbete regionalt.

Alla kommuner i länet är med liksom länsstyrelsen, landstinget, polis och åklagare, migrationsverket, brottsofferjouren, högskolan och kvinno- och tjejjourerna i länet.

– Det här arbetet är ett regeringsuppdrag som rör hela Sverige och det känns bra att vi i Leksand kan vara med och driva arbetet framåt - att vi är en liten kugge i ett stort sammanhang och på så sätt kan göra skillnad, säger Lena Andersson som är Leksands representant i det här arbetet.