Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre förankring

Viltförvaltningsdelegationens inflytande bör vara större för att kunna förankra rovdjursfrågor hos allmänheten i glesbygden.

Annons

Det skriver Mora kommun i ett remissvar till Länsstyrelsen Dalarna.

Remissärendet behandlades av kommunstyrelsen vid tisdagens sammanträde med kommunstyrelsen.

Naturvårdsverket fastställde i oktober miniminivåer för varg och björn.

Enligt kommunalrådet Anna Hed ser Mora kommun i sitt remissvar Naturvårdsverket beslut kring miniminivån för varg som olyckligt eftersom det inte överensstämmer med Viltförvaltningsdelegationens förslag på fyra till fem föryngringar för Dalarna.

I remissvaret påpekas att endast Dalarna, Gävleborg, Värmland, Örebro, Västmanland och Västra Götaland ska bidra till att uppnå en gynnsam nivå av vargpopulationen i Sverige fram till oktober 2019.

Innan beslut tas för gällande miniminivåer för varg måste en socioekonmisk konsekvensanalys göras uppges i Moras remissvar.

Under punkten övrigt i remissvaret framkommer att Mora vill lyfta fram betydelsen av Viltförvaltningsdelegationens roll, arbete och möjlighet till reellt inflytande i en aktiv förvaltning av rovdjursstammarna.

Vänstern deltog inte i beslutet om remissvaret.

Lennart Sohlberg, S, stödde beslutet när det gällde remissen om rovdjurspopulationerna.

– Jag var nog den i KS som argumenterade "tyngst" för de framlagda förslaget till svar. Jag har den största repsekt för framför allt berörda näringsidkares oro för konsekvenserna av att Dalarna och våra närmaste grannlän får bära den största bördan för Sveriges riksdags berättigade önskan att ha en vargstam med så kallad gynnsam bevarandestatus.