Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Bättre busstrafik för skattekronan"

Ordkriget fortsätter mellan bussbolaget Nobina och Dalatrafik, sedan deras samarbete havererat. Var det rätt eller fel av Nobina att begära möte under pågående upphandling?

Här fortsätter utspelet från Nobina:

Med anledning av de anklagelser som Region Dalarna riktat mot Nobina avseende upphandlingen av busstrafiken i Dalarna vill Nobina hänvisa till följande vägledning av vår advokat, den ledande upphandlingsjuristen på Advokatfirman Cederquist, Carl Bokwall:

”Det finns givetvis inget förbud i lagen (vare sig Lagen om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster, Lagen om offentlig upphandling eller Lagen om upphandling på försvars- och säkerhetsområde) mot att träffa anbudsgivare eller potentiella anbudsgivare. I annat fall skulle förhandlingar inte vara möjliga.

Huruvida ett möte eller någon annan kontakt med en anbudsgivare eller annan åtgärd strider mot lagen beror helt på hur den upphandlande enheten hanterar situationen.

Ett möte i syfte att framföra synpunkter mot anbudsförutsättningarna är i sig inte förbjudet. Skulle upphandlande myndighet ge "insiderinformation" eller tillrättalägga anbudsförutsättningarna för en viss anbudsgivare skulle detta givetvis vara en överträdelse. Men det var inte Nobinas avsikt.

Min erfarenhet av Nobina är att de inte eftersträvar något annat än en upphandling som ger mer och bättre busstrafik för skattekronorna. Därför har man också varit aktiv i arbetet med att ta fram branschrekommendationer som syftar till detta.”

Maryam Yazdanfar, chef för public affairs och kommunikation, Nobina Sverige