Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre än någonsin

I förra veckan slog Anna Haag nytt personligt rekord "helvetestestet".
Den här veckan inledde hon ett tre veckor långt träningsläger i Italien.
– Det blir skönt att få träna på snö utomhus, säger Haag.

För de svenska landslagsåkarna innehöll den förra veckan bland annat viktiga fystester i Östersund.

Och för IFK Mora-åkaren Anna Haag gav det positiva besked.

I det som hon själv kallar för "helvetestestet", det som mäter den maximala syreupptagningsförmågan, och där de som testas åker rullskidor på ett rullband, där hastigheten långsamt trappas upp, blev det ett nytt prydligt personligt rekord.

– Det känns skitkul att äntligen jag utvecklats på det testet. Jag har stått och stampat på samma ställe i fyra år och det är det här testet som är det viktigaste.

Ärligt talat, hur jobbigt är det där testet?

– Väldigt jobbigt, det är bara att åka tills man inte orkar mera. På andra tester utomhus har man ett mål att sträva mot, men så är det inte med det här testet.

Anna Haag avslutade sedan veckan med att springa Lidingö Tjejlopp på söndagen och tiden, 38.28 över de tio kilometerna, räckte till en åttonde plats.

– Jag får vara ganska nöjd med tiden och det var kul att jag äntligen kunde springa loppet. Jag har varit på väg i några år nu och jag hoppas att kunna springa det igen. Det var en fantastisk stämning runt banan.

Träningslägret med landslaget i Italien inleds med träning på barmark i Livigno och avslutas på snö i Val Senales.

En och en halv månad återstår till säsongspremiären i Bruksvallarna och för Haag gäller det att hålla sig på rätt sida gränsen – att inte "köra sig i botten" som hon gjorde förra hösten.

– Det gäller att lyssna på kroppen. Det är jättelätt att träna, men svårare att vila.

Förra säsongen blev en besvikelse för Haag, som drog på sig flera förkylningar och bland annat tvingades bryta Tour de ski.

Den här säsongen kommer hon att prioritera bort vissa tävlingar – bland annat Tour de ski.

– Jag väljer att stå över "Touren" i år för att i stället få till en bra träningsperiod. Risken finns alltid att dra på sig en sjukdom och för mig är VM det stora målet. Det är alltid viktigare att åka bra på mästerskap.

VM i Val di Fiemme avgörs 20 februari–3 mars.