Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa turismsommaren någonsin

Orsa brukar tappa gästnätter under vädermässigt dåliga somrar. Årets sommarmånader var riktigt regniga, men trots det har antalet gästnätter ökat från förra året med 20 procent.

Annons

– Det är Orsas bästa turismsommar någonsin. Jämfört med 2011 hade vi cirka 30 000 fler gästnätter i år. Den största ökningen var under maj och juni, men även juli och augusti var bättre. De större boendeanläggningarna ökade antalet besökare med mellan 10 - 50 procent. Flera anläggningar rapporterar också om stora ökningar för försäljning av mat och dryck, säger förre näringslivschefen och turismansvarige Ola Granholm.

Anledningen till turismökningen beror till stor del på den mycket positiva publicitet Kalle Moraeus gett orten genom sina framträdanden i tv.

– Det har visats vackra bilder från Orsa i programmen och det blev nya fullsatta shower vid årets inspelningar på Ångbåtsudden. Under våren har också nästan 60 små och stora Orsaföretag, i samverkan med Orsa kommun och Länsstyrelsen, gått ut i en stor gemensam kampanj i tv, tidningar och Stockholms lokaltrafik, säger Ola Granholm.

Under sommaren har Orsa även haft fler evenemang än någonsin. Något som gett riktigt positiva effekter för Orsas besöksnäring.

– Redan under hösten 2011 beslutade en stor majoritet av Orsas turismbolag att man skulle gå ihop och samverka betydligt mer än tidigare. Det har varit ett intensivt samarbete under vintern och våren, vilket nu gett resultat.

Om sommarens ökning håller i sig kan det leda till ytterligare 10 - 20 arbetstillfällen.

– Det viktigaste är ändå inte den exakta ökningen av antalet gästnätter eller arbetstillfällen, utan att vi tillsammans fortsätter att bygga upp en intressant destination i samverkan mellan offentliga och privata aktörer, säger Ola Granholm.