Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa dalasimmaren om stöket i Vanån: "Som en laxodling"

Det var rejäl kamp i Vanån och betydligt buffligare än normalt, när Vansbrosimningen avgjordes i kalla Vanån på lördagsförmiddagen.
Bästa dalasimmare på damsidan blev Ludvikatriathleten Emma Graaf.
– Jag fick stanna flera gånger efter att ha fått glasögonen intryckta, säger hon.

Det är en brett leende Emma Graaf som möter upp vid campingen intill Dalälven, i vars kyliga vatten Vansbrosimningen precis avgjorts. Sin vana trogen genomför hon sina tävlingar med glädje, och hon skrattar när hon ska beskriva kampen bland simmarna, när de försökte ta sig förbi varandra under loppet:

– Det var som en laxodling! Knytnävsslag och fötter överallt. Det brukar lugna ner sig efter 100 meter, men i år höll det i sig längre. Det brukar vara bredare. Jag fick stanna flera gånger efter att ha fått glasögonen intryckta, berättar hon.

När hopen av tävlande rundade tallen – där Vansbrosimningen svänger av från Vanån in i Västerdalälven – och började simma motströms, lugnade det lyckligtvis ner sig.

Emma Graaf, Ludvika SS, kom i mål som nummer 20 i damklassen på tiden 20.56,1, cirka tre och en halv minut efter segrande Ellen Olsson.

Ändå hör Emma Graaf till kategorin simmare som levererar bäst på längre distanser, och Vansbrosimningen var mest ett lopp för skojs skull för proffstriathleten. Temperaturen i vattnet låg på 14,1 när starten gick.

– Det kändes bra i dag, men jag tyckte att det var tråkigt att de kortade. Samtidigt blir det för kallt för de som simmar bröstsim och är länge i vattnet. Själv tyckte jag inte att det var så kallt, jag var riktigt varm när jag kom i mål.

På herrsidan var det också en triathlet som blev bästa dalasimmare. Erik Zidén från Kvarnsveden, som tävlar för SS Stenlungan, slutade på plats 45.