Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäst på återbruk

Borlänge kan vara den bästa kommunen i landet på återbruk. Det anser branschorganisationen Avfall Sverige.
– Det är kul och ger oss arbetsglädje och motivation, säger Sven Sandström, biträdande enhetschef på arbetsmarknadsenheten.

De senaste åren har inneburit ett lyft för återbruk och återvinning i Borlänge. Verksamheten har organiserats om, koncentrerats till det gamla bageriet i Åselby och utökats med ett integrationsprojekt på Fågelmyra. Kommunen driver verksamheten men samarbetar nu mer med bland annat Borlänge Energi och Tunabyggen.

– Förut hade vi Ta till vara-butiken och bara en liten verkstad där man på sin höjd drog i en skruv, säger Sven Sandström.

Han visar runt i lokalerna där det i dag finns bland annat cykel-, tv- och dataverkstad, systuga, biltvätt, svetsverkstad, stockbod, snickeri, målarstuga och ett rum bara för att återvinna kasserade konstväxter. Man tillverkar bland annat lekstugor till förskolor, bänkar och grillar till kommunens friluftsområden.

Här sorteras, lagas, lappas och återbrukas för att säljas eller skänkas bort.

– Vi skänker barnsaker till Kvinnojouren och sportartiklar till skolor. Vi säljer inga kläder här, utan tvättar och lagar och skänker dem sedan till hjälporganisationerna i Borlänge, berättar Sven Sandström.

När DT besöker Ta till vara jobbar Katarina Lind och Ann-Cathrine Söderlind i målarverkstaden. De berättar att de målar om prylar som inte har sålts på ett tag i butiken. Korgar, nyckelskåp och bord blir efter lite färg och dekorationer mycket mer attraktiva.

– Man märker direkt vad som är populärt. Just nu är det mycket blått och grått med olika mönster, berättar Ann-Cathrine som har jobbat där sedan i december.

Katarina kom i februari och hon brukar växla mellan att måla och att jobba i butiken för att få omväxling och för att slippa armvärk.

– Det är roligt. Jag trivs jättebra, säger hon.

Arbetsmarknadsenheten sysselsätter cirka 140 personer, varav ungefär hälften är nystartsjobb och resten arbetsträning, fas 3-jobb eller OSA (offentligt skyddat arbete). En del jobbar några veckor, andra flera år och det finns stora möjligheter att få byta arbetsuppgifter.

– Det är ett bra sätt att få lära sig hur en arbetsplats fungera, att få en egen försörjning, ett socialt liv och att lära sig språket. Vi har också en svensklärare ute i verksamheten, säger Sven.

Eftersom handläggare, handledare och chefer finns på samma plats är beslutsvägarna korta och enkla. En eller ett par personer i veckan går också vidare till andra jobb.

– Företagen har fått upp ögonen för oss och ringer ofta och begär referenser. Ändå är det ganska okänt bland Borlängebor vilken stor mottagarorganisation vi har för återbruk.

Det är svårt att mäta återbruk, men sedan Avfall Sverige skrev att Borlänge förmodligen är bäst i Sverige har studiebesöken duggat tätt, något som stärker hela verksamheten och bidrar till nya idéer.

– Vi har mycket på gång, säger Sven Sandström och ler hemlighetsfullt.