Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäst drag i Moratjejer

Fanny är 10 år och Angelica 15. Det är drag i de båda Moratjejerna. I konkurrens med 33 medtävlare tog de hem de två första platserna i MSDR-cupen i dragracing den här säsongen.
– Ändå tycker jag att det går långsamt när jag kör, säger tio-åriga Fanny Olsson, från Öna, med cool blick.

Annons

Förklaringen är att hon rattar en dragster under namnet Stock med 62 kilometer som toppfart och 4,5 hästkrafter. Det är den förutsättningen Fanny kommer tävla under fram till hon blivit tolv år. I ett handikappsystem har Fanny under säsongen tävlat mot dragsterbilar av modell Modify med en topphastighet på 120 kilometer.

I den klassen kör Angelica Larsson, Färnäs. Hon har ett fartvidunder där motorns prestanda ligger på 80 hästkrafter.

Enligt handikappsystemet får Fanny ett visst antal sekunders försprång som Angelica ska köra ifatt på den 201 meter långa banan.

Så sent som i våras tog Fanny sin förarlicens till dragster som Fannys farfar köpt in. Till hösten börjar hon fjärde klass på Bökenbackens skola i Mora och hon ser redan fram mot nästa säsong.

15-åriga Angelica började med dragster för fyra år sedan delvis inspirerad av sin mamma Annika Larsson, som är aktiv i seniorklassen.

– Det som är roliga med sporten är jag träffar många med samma intresse. Bland de tävlande finns en engelsk kille, som kommer varje sommar och deltar liksom deltagare från Norge.

Enligt mamma Annika Larsson, som kom totalsexa i cupen i sin klass, handlar dragracing om 20 procent körning och 80 procent med vistelse i depån.

– Där är det familjär stämning. Alla hjälps åt i depån för att lösa problem med fordonen. Det är en trevlig atmosfär, säger Annika Larsson.

Fanny och Angelica nickar instämmande.

Nämnas kan att även på fjärde plats i MSDR-cupen kom en Moratjej, 18-åriga Helena Olsson, från Östnor.

.