Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäst det som sker

Annons

Måndagsbeskedet från makarna Carin och Kjell Gustafsson i Falun om att de lämnar politiken helt och hållet innebär att det inte längre finns några möjligheter till maktförskjutningar i politiken i Falu kommun och i landstinget. I förra veckan meddelade de båda socialdemokraterna att de skulle lämna partiet, men bli kvar i poltiken som så kallade politiska vildar. Uppgiften väckte förhoppningar eller farhågor om nya maktstrukturer.

Oavsett vilka motiv de båda Falumakarna har för sina beslut, måste deras slutliga ställningstagande hälsas med tillfredsställelse. Beslutet är moget och ansvarsfullt eftersom det förhindrar en upprepning av den politiska fars vi fick uppleva under förra mandatperioden när Ken Swedenborg, som tvingats bort från Dalarnas sjukvårdsparti, ändå fortsatte sin politiska gärning som politisk vilde med att säkerställa vänsterpartiernas majoritet i landstinget.

Hade makarna Carin och Kjell Gustafsson framhärdat i uppgiften att sitta kvar i Falu kommunfullmäktige (Carin) och i landstingsfullmäktige (Kjell) hade det politiska spelet, både i Falu kommun och i landstinget, utvecklats i en riktning som påmint om Swedenborgperioden. Men det hade också krävt att partierna utanför blockpolitiken agerat på ett sätt som möjliggjort att vänsterblocket både i Falun och i landstinget hamnat i minoritet.

Nu befrias vi från spekulationer om vad som kommer att gälla. Carin och Kjell Gustafsson ger upp partipolitiken och kommer att ersättas i sina respektive fullmäktigeförsamlingar av socialdemokrater som garanterar det nuvarande majoritetsförhållandet. Eftersom företrädare för både vänstern och alliansen, i varje fall i landstinget, betackat sig för maktförskjutningar mitt under mandatperioden, borde de få dagarna av osäkerhet inte heller spela någon roll för det politiska klimatet.

Både i landstinget och i Falu kommun finns många allvarliga frågor att hantera bland de folkvalda. Nu uteblir risken för de störningar som kunde ha uppstått om det blivit ett schackrande kring den politiska makten. Väljarna som står bakom maktstrukturerna i politiken i Falun och i landstinget har heller ingen anledning att känna sig lurade. Som sig bör har det senaste valresultatet fortsatt legitimitet inför valet 2014.