Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bashar fick jobb på Morakniv: "En chock"

Morakniv arbetar aktivt för integration. Nyligen anställde företaget två personer från asylboendet i Gesunda. Men det hela började med en hockeymatch.

Annons

Det var i november som Morakniv tillsammans med Mora IK bjöd in asylsökande från Gesunda på en hockeymatch i Smidjegrav där hemmalaget mötte Karlskoga.

– Det tyckte vi var jättekul. Det var en stor succé, säger Henk Noback, vd Morakniv, och samtidigt föddes idén om att man borde erbjuda dessa människor praktikplats på knivfabriken i Östnor.

Tillsammans med kommunen och asylboendet anordnade man därför ett informationsmöte på Gesunda där 40 personer var intresserade av praktik. Därpå bjöd man dessa människor på ett studiebesök i Mora.

– Vi berättade om hur vi jobbar med jämställdhet, visade produktionen, och så vidare, säger Henk Noback.

Man beslöt sig sedan att anställa två praktikanter i tre månader. De enda kraven Morakniv ställde var att man talade engelska och hade en vilja att lära sig något nytt.

– Syftet från vårt perspektiv var att man inte bara skulle sitta uppe på Gesunda och titta på Siljan i två år. Man ska ha en vettig sysselsättning, komma i kontakt med svensk kultur och få arbetserfarenhet, betonar Henk.

De första två flyktingarna som fick praktikplats i april var Bashar Mustafa och Hayder Alhasan, bägge från Irak. De två var överlyckliga över att få praktik:

– Vi tänkte att det är bättre att använda tiden till att göra något speciellt än att bara sitta av tiden. Det kan hjälpa oss framöver. I Gesunda gör man ingenting förutom att vänta vilket är jättetråkigt, säger Bashar.

Varken praktikanterna eller Morakniv trodde att det skulle leda till fast anställning. Åtminstone inte i det första skedet. Men två månader in i praktiken fick de två flyktingarna jobb direkt. Bashar som exportsäljare och Hayder på produktionen.

– Det var jag som föreslog till Björn Åkerblom, försäljningschef, att kan vi inte exportera knivar till mellanöstern och Nordafrika? Jag kan hjälpa till. Jag pratar arabiska och jag vet att det finns jättebra möjligheter för export till de länderna, säger Bashar och Henk Noback tar vid:

– Då började vi leta nya distributörer med hjälp av Bashar. Han översatte katalogen till arabiska. Vi har redan fått in de första ordrarna på några hundratusen från länder där vi inte fanns innan.

Därför var det också givet att anställa de två som redan börjat bidra till företaget.

– Det känns jättekul. Att hitta ett jobb är svårt. Inte bara för flyktingar utan även för svenskar. När vi nu fått ett jobb på Morakniv ... det är en jättestor sak för oss. När jag berättar för mina vänner får de en chock. De förstår inte hur det gick till, säger Bashar.

Den positiva synen delas av företaget.

– Det var så enkelt. För att erbjuda praktikplats var det bara att lämna in ett formulär till migrationsverket. Du får svar inom två veckor. Sedan har det bara varit att tuta och köra. Det är märkligt att inte flera gör samma sak, säger Henk Noback, och berättar att de fortsätter med praktikanställningarna efter semestrarna.