Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Basar med kvalitet från förr

Gagnefs diakonikrets´ höstbasar och kretsens stora lotteri inbringade nära 18 500 kronor.
– Medlemmarna har gjort och gör enastående insatser, berömmer diakon Kristina Björklund.

I dag har diakonikretsen 16 aktiva plus några stödjande medlemmar.

– De och församlingens blomsterfond, som förvaltas av kretsen, ger mig medel till hjälpverksamhet, säger Kristina Björklund.

Kretsens genomför varje år ett stort lotteri med handarbets- och hemslöjdsvinster och i år var det ett handgjort lapptäcke som var högvinst.

Med lotteriintäkterna inbringade lördagens höstbasar i församlingshemmet närmare 18 500 kronor, varav ungefär hälften kom från lotteriet. Utöver servering av kaffe med kakbuffé, försäljning av hembakats bröd och handarbetsalster hölls också en lite auktion. Kyrkvärden Per Eriksson var auktionist och ropade ut grytlappar, som samtidigt var lotter i ett mindre lotteri.

Maj-Britt Arvidsson, Martin Inge och Anders Inge stod för musik och Kristina Björklund häll en andakt, där hon knöt an till syföreningarnas urmoder Dorkas eller Tabita, som omnämns i Apostlagärningarna.

– Det finns tradition bakom syföreningarnas ledstjärna att tro i handling, konstaterade hon.

Under basaren visade delar av Anhörigstödets nostalgiutställning och dessutom hade diakonikretsen ordnat med en utställning av kökshanddukar. Ett 50-tal vackra handdukar visades och så gott som samtliga var försedda med broderade monogram. Några av dem var mer än 60 år gamla, men fortfarande "som nya".

Flera kretsmedlemmar visade faktiskt upp handdukar som de haft i sina brudkistor när de gifte sig.

– Att de fortfarande är så vackra och väl bibehållna vittnar om en kvalitet långt högre än den i dagens slit och släng-samhälle, konstaterar Kristina Björklund.