Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barns trygghet i Dalarna

Annons

De flesta barn och unga I Dalarna har det bra, liksom i resten av Sverige, jämfört med de flesta övriga länder. Att de flesta har det bra får inte göra att vi blundar för de som inte har bra uppväxtvillkor.

Rädda barnen genomförde förra året projektet Ung Röst. En enkät med frågor till barn och unga hur de upplever sin situation, i närmare 100 kommuner, så även I Dalarnas län. Enkäten bekräftar att de flesta barn har det bra, men att det även finns viktiga signaler som vi måste ta till oss. I Dalarna svarar 15 procent, av de drygt 1 000 eleverna i årskurs 6 och 8, att de oroar sig för att bli utsatta för våld från vuxna, åtta procent oroar sig för att bli utslängda hemifrån, 21 procent oroar sig för att familjens pengar inte ska räcka till det som behövs och tio procent av flickorna respektive fem procent av pojkarna känner sig sällan eller aldrig trygga i bostadsområdet på kvällen.

Vi måste vi ständigt vara på tå för att utveckla vårt sociala arbete så att alla barn har goda uppväxtvillkor. Både kommunen, frivilligorganisationer, föräldrar och medborgare, alla behöver vi vara med och bidra för att barns behov och rätt ska kunna mötas.

I kommunen där vi bor finns ett gott utbud av sociala tjänster som exempelvis öppen förskola, fritidsgårdar, skolhälsovården, ungdomsmottagning, familjerådgivning, relationsakuten, familjeteamet och så vidare. Alla vet inte om att det faktiskt finns hjälp att få! Via kommunens växel eller hemsida går det att hitta fram till hjälp.

Som kristdemokrater vill vi gå vidare med att förbättra villkoren för barn och unga. Vi välkomnar regeringens satsning på tillgänglig elevhälsa. Regeringen satsar 650 miljoner kronor på att barn i skolan ska kunna nå skolkurator eller skolsköterska. Vi måste göra vår del för att vi ska få del av denna satsning. Vidare har barn- och äldreminister Maria Larsson nyligen presenterat förslag för starkare stöd och skydd för barn och unga som far illa eller riskerar att fara illa. Bland annat förslaget att barn som placeras i familjehem eller HVB ska ha en egen socialsekreterare.

Vi ser fram emot att ytterligare stärka insatserna för barn och unga i Dalarna och I Leksands kommun.

Elina Huokko (KDU)

från Leksand är distriktsordförande i Dalarna

Sakarias Winberg (KD)

från Leksand sitter i Kristdemokraternas partistyrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel