Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barns rätt till andligt liv

Västerås stifts satsning på varje barns rätt till ett andligt liv och själslig utveckling, i enlighet med FN:s barnkonvention, handlar om om ett viktigt kyrkligt familjeperspektiv. Svenska kyrkans barndop förutsätter ju att tros- och andaktsliv kan hitta former i hem och familj med föräldrar och faddrar som stödjare för barnets andliga utveckling, trosöverföring och förmåga att finna förankring i den kristna kärlekstanken.

Så måste en folkkyrka fungera för att kunna fortsätta som folkkyrka. Utan trons förmedling från föräldrarna till barnen, så upphör Svenska kyrkan att vara en folkkyrka.

Naturligtvis ska Svenska kyrkan ha rätt att vara värd fullt ut för skolans avslutningar – och då alltså kunna tillönska Guds välsignelse, det finaste en präst och kristen kan säga till en medmänniska.

Sådana kärlekens och omsorgens ord kan knappast förbjudas.

Det andliga och själsliga livet är nämligen så grundläggande för att vara en hel människa och bottna i tillvaron och i sig själv. Religion handlar ju om relationer, till Gud och därmed det andliga, till medmänniskor, till sig själv och mitt eget inre i själen och anden.

Vi påminns ständigt om det inre livet, i våra medmänskliga relationer, i glädje och sorg, i framgång och motgång. Det behöver vårdas, som kroppen. Kyrkans uppgift är att uppmuntra och erbjuda redskap för detta.

Psykisk och själslig ohälsa och depressioner ökar i dagens Sverige, i takt med att sekulariseringen tilltar och kristen tro försvagas. Nog finns det ett samband mellan detta.

Människans behov av mening har inte minskat till följd av samhällsförändringarna och allt som så slitet kallas modernt. Kyrkans önskan är att återigen kan tro, hopp och kärlek slå rot i allt fler personers hjärtan, inte minst bland stiftets och landets unga, vår framtid.  

Lennart Sacrédeus

gymnasielärare, Mora

Göran Sagen

präst, Lima, förstanamn till nationella

kyrkomötet respektive till Västerås stiftsfullmäktige, nomineringsgruppen Kristdemokrater för En levande kyrka (KR).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel