Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnläkare från Dalarna bakom nytt snabbare test för borrelia

Barnläkaren Barbro Hedin Skogman har tagit fram ett Borrelia-test som snabbare kan hjälpa drabbade barn.
– Ju snabbare destå bättre för vården och barnet, säger hon.

Annons

Redan 2008 gjorde Barbro Hedin Skogman, forskare vid Centrum för klinisk forskning och överläkare på barnkliniken vid Falu lasarett, en avhandling om kliniskt test för borrelia hos barn. Tanken var och är att en checklista underlättar vården och gör det möjligt att snabbare sätta in behandling.

– Detta var min idé och jag har sedan utformat testet. Sedan start har vi och andra så att säga testat testet. Nu är det vetenskapliga klart och den är publicerad, säger hon.

Testet är nu dokumenterat vetenskapligt känsligt och säkert.

– Det kartlägger symptombilden och ger tidigt svar på sannolikheten för att vård ska sättas in, eller inte. Den hjälper oss läkare att tidigare få vetskap om det handlar om borrelia. För det drabbade barnet är detta mycket bra, säger hon.

Borrelia drabbar många över världen. Borrelia är en bakterie som sprids via fästingbett till människan. Infektionen kan sedan spridas från huden ner till nervsystemet och barnet får då neuroborrelios.

I Sverige drabbas cirka 10 000 varje år av borrelia i någon form. Det nya testet fastslår om den misstänkt borreliainfektionen i nervsystemet är sannolik, eller inte. Om testet visar hög sannolikhet för neuroborrelios kan vården snabbare sätta in antibiotikabehandlingen.

– Denna test fungerar på de borreliastammar som finns i Europa. Just nu uppmuntrar vi barnläkare i Sverige att börja använda testet mer. Vi får se hur det blir i resten av Europa, detta är så nytt ännu, säger hon.

Testet är praktiskt och underlättar läkarens arbete.

– Lätt som en checklista. Framförallt är detta något mycket bra för det drabbade barnet. Tidig behandling är gynnsam för återhäm

tning och tillfrisknande, säger Barbro Hedin Skogman.

Borrelia

Borrelia är en infektionssjukdom som orsakas av bakterier. Det vanligaste symtomet är en typisk hudrodnad. Sjukdomen sprids av fästingar och finns i stora delar av Sverige. Du blir oftast inte smittad om du tar bort fästingen direkt. Borrelia behandlas med antibiotika. Om du inte får behandling kan infektionen sprida sig till nervsystemet och lederna. Då kan den ta längre tid att läka.

Led- och muskelvärk är vanligt vid

en borreliainfektion. Hos mindre än var tionde som får en borreliainfektion påverkas nervsystemet. Det kallas neuroborrelios och är vanligare hos barn än hos vuxna.

Symtomen kommer ofta mellan en till två månader efter fästingbettet. Ibland kan det ta upp till ett halvår. Både vuxna och barn kan få en tillfällig förlamning i en del av ansiktet.

Du blir oftast helt frisk även om borreliainfektionen har nått nervsystemet. Det finns inget vetenskapligt stöd för att själva borreliainfektionen skulle kunna bli kronisk.

Däremot kan borrelia i ovanliga fall leda till bestående inflammationer i huden och lederna.

I sällsynta fall kan borrelia orsaka en svårare infektion i det centrala nervsystemet. Det kan ge allvarliga symtom som utbredda förlamningar eller annan påverkan på hjärnan. Minnesstörningar och koncentrationss

vårigheter är de vanligaste besvären. Det kan lång tid innan symtomen försvinner, även efter behandlingen.

Fakta: Vårdguiden