Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnen drog igång trädgårdsmässan

Helgens trädgårdsmässa i Tällberg börjar ta form. Som försmak fick barn från Tällbergs förskola en snabbkurs i odling av Lennart Larsson.

Annons

Den passionerade odlaren och pensionerade folkskolläraren Lennart Larsson tjuvstartade trädgårdsmässan. Han hade bjudit in förskolan i Tällberg på trädgårdskola. Där fick barnen bygga miniväxthus. Detta gjorde de med bravur trots snöfall och kylig temperatur.

– Jag tycker det är väldigt angeläget att få barn att göra andra saker än att stirra in i en skärm. Förhoppningen är att inspirera barn och vuxna att odla tillsammans. Barn gör det vuxna gör, inte vad de säger åt dem att göra, säger han.

I växthusen såddes det blomsterböna. Stora frön som gror snabbt och det kan bli rena djungeln om man låter bladverket växa. Senare blir det röda och vita blommor och till hösten får man skörda bönor.

– Barn vill att det ska gå snabbt och hända saker, påpekar Lennart Larsson.

En som gillar att odla och redan gör det med sin mamma är Minna Glad.

– Hemma har jag gurkplantor som jag hoppas det blir gurkor på till sommaren.

Förskolläraren Monica Krångh tycker växthusbygget är en bra idé. Hon berättar att de brukar odla på förskolan.

– Solrosor och majs brukar funka, de växer fort och bra.