Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnböckernas bilder - i original

Oftast stannar bilderna i boken. Det är sällan de tar klivet ut till verkligheten. Men så är faktiskt fallet när illustratören- och författaren Boel Werner ställer ut originalbilder från tre av sina barnbilderböcker på hemmaplan, i Ludvika bibliotek.

Annons

I går var hon på plats för att hänga upp bilderna som kommer att finnas tillgängliga under hela oktober. Urvalet kommer från titlarna "Holgers honung", "Kraken", och från hennes allra senaste bok "Hej då mössan".

På en av montrarna bjuder hon dessutom på en smärre lektion i hur bilderna växer fram. Därmed framgår det att Boel Werner inte föredrar alla de hjälpmedel modern teknik erbjuder, utan hellre jobbar med blyertspenna och papper.

– Jag tycker inte att det blir rätt känsla att använda de teckningsprogram som finns. Pennan som används då känns hal, beskriver hon.

När hon är klar med blyertsteckningen är nästa steg att lägga genomskinlig plast över för att färglägga bilden. Först därefter scannar hon in bilden och överför den till datorn, där sedan den slutliga finputsen görs.

Så här långt har Boel Werner hunnit med att skriva och illustrera tio egna böcker:

– Men jag har illustrerat minst 60 titlar, hittills, tillägger hon.

Även om hon nu har illustrerat böcker åt andra författare, så kan hon inte tänka sig att vända på steken - att någon annan svarar för bilderna i henne egna böcker:

– Nej, det skulle kännas fel. Jag vill helst skapa mina egna bilder.

I hennes egen tågordning är det dock texterna som kommer först. Därefter kommer bilderna, som ibland tenderar att ta över texten.

– Det händer att bilden tvingar fram ändringar i texten, eller att bilden helt enkelt leder till att jag måste ta bort ett textstycke för att det inte ska bli kaka på kaka.