Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Barnbarn" lurade äldre – riskerar sex års fängelse

De sa sig vara deras barnbarn.
Så kunde de lura äldre personer på stora summor pengar.
Nu vill åklagaren att duon döms till sex års fängelse.

Det rasslade om Kriminalvårdens nycklar när de två männens handbojor låstes upp i salen i Hudiksvalls tingsrätt.

De satte sig intill varsin advokat som laddat upp med tjocka pappersbuntar från den omfattande utredningen och anteckningar om liknande rättsfall.

Onsdagen var den artonde och sista rättegångsdagen i fallet där äldre i hela landet, varav elva från Dalarna, utsatts för försök till och i flera fall även lurats på pengar och smycken.

– Han sa att han var mitt barnbarn. Men jag kände inte igen rösten på honom.

Det berättade en 84-årig kvinna från Falun, ett av ligans offer, i Dt för en tid sedan.

Och det var så ligan opererade.

Åklagaren anser att de åtalade, en 45-åring och en 47-åring från Stockholmsområdet, gjorde flera brottsliga resor i Sverige.

De misstänks ha ringt personer som är 80-100 år och utgett sig för att vara ett barnbarn i behov av ett snabbt lån.

Åtalspunkterna gäller grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Av de kontaktade har 37 personer lämnat ifrån sig pengar och smycken för omkring 1,4 miljoner kronor.

Tre av de åldringar som lurats hör hemma i Dalarna.

Åklagarens bevisning bygger till stora delar på analyser av telefon- och datatrafik. Männens privata telefoner, och de platser de har varit på, har jämförts med varifrån samtalen till de äldre har ringts.

Enligt utredningen har 35 olika telefonnummer använts för att begå brotten. Genom att följa i telefonernas digitala spår har en kedja av telefoner och sim-kort granskats.

– Man kan dra slutsatsen att de har befunnit sig på de här platserna, sa kammaråklagare Christer Sammens, under onsdagens slutpläderingar i Hudiksvalls tingsrätt.

– Annars kan man jämföra det med att någon skulle springa runt och träffas av blixten var han än befann sig.

Christer Sammens anser att det handlar om systematisk brottslighet och vill nu att de åtalade döms till sex års fängelse.

Målsägandebiträdet advokat Carina Abrahamsson kräver skadestånd för de drabbade. Hon berättade för rätten att de äldre blivit misstänksamma och otrygga efter det som hänt.

Många har än i dag skamkänslor för att de gick på bluffen.

Advokat Max Ahlgren som försvarar 45-åringen vädjade dock till rätten att inte låta känslor kring brottsoffren påverka den juridiska prövningen:

– Snälla, sa han. Låt inte känslorna ta överhanden.

Ahlgren framhöll att duon har åtalats för att ha begått brott "tillsammans och i samråd".

Men i de fall där inga pengar överlämnats har offren sagt att de blivit uppringda av en person. Då kan bara en person dömas, enligt advokaten.

I de fall där åldringar lämnat ifrån sig värdesaker finns visserligen utrymme för att en person ringer och en annan hämtar pengarna.

– Men åklagaren ska bevisa vem den personen är, sa Max Ahlgren, som anser att hans klient ska frias.

Duon har nekat till nästan alla anklagelser.

De har sagt att de tillsammans med andra försäljare har rest runt och sålt varor. Under sådana resor är det vanligt att både mobiltelefoner och bil lånas ut till andra, har de förklarat.

Både Max Ahlgren och 47-åringens advokat Barbara Klasson framhöll också att ingen av de drabbade säkert pekat ut någon av de åtalade, förutom en kvinna som i tisdags pekade ut 47-åringen.

I stället har flera brottsoffer sagt att en person i 20-årsåldern ringde och hämtade pengarna. Flera har dock haft så dålig syn att de inte ens kunnat se personen ifråga.

47-åringen har erkänt två brott och sagt att han då följde instruktioner från andra.

Advokaten tyckte att straffvärdet för de två punkterna var ett års fängelse.

Domen meddelas om tre veckor.