Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn utmanade tomtar i skridskostafett

Dagen före julafton avgjordes årets upplaga av skridskotävlingen Tomteloppet. Totalt deltog 17 barn och två tomtar i de två olika loppen, som sedan avslutades med en stafett mot tomtarna.

Tomteloppet arrangerades av Dala active skaters på Lugnets bandyplan. Innan första loppets start värmde alla deltagare gemensamt upp med lekar.

– Jag tror att det är femte året som vi arrangerar Tomteloppet nu. Det brukar vara ett tio- till femtontal deltagande barn och för oss är det ett bra sätt att locka fler till sporten, säger för dagen tomten Julius Kåresson.

Efter uppvärmningen var det dags för dagens första lopp, 80 meter på rakbana. Därefter bjöds alla på saft och bullar innan det var dags för nästa lopp, ett 300 meterslopp på ovalbana.

– Barnen väljer själva vilka lopp de vill vara med i. De åker sträckan en och en, och tävlar bara mot sig själva. Vi tar däremot tid på alla så att de i efterhand kan se vilken tid de fick, säger Julius Kåresson.

Deltagarna i årets Tomtelopp var från tre år och uppåt. Alla hade olika skridskokunskaper sedan innan och de som ville fick ta den hjälp som behövdes för att ta sig igenom loppen.

– Det är en sport för alla, från små barn till oss gamla tomtar, säger Julius Kåresson.

Tomteloppet avslutades med en tomtestafett där de barn som ville fick bilda ett lag och tävla mot de två tomtarna. Barnen fick åka på en kortare bana innanför tomtarnas längre och hade en liten tomte som stafettpinne. Tomtarnas stafettpinne bestod i stället av en ryggsäck med paket.

Åtta barn anslöt till laget som utmanade tomtarna i stafetten och de stod även som segrare efter stafettens avslut. När stafetten var avgjord delades medaljer och julklappar ut till alla barn som deltagit i Tomteloppet.

Tilde Fondelius, 10 år, var en av dem som deltog i dagens samtliga lopp.

– Det roligaste med att åka skridskor är att köra på tid och slå sina rekord, vilket jag också gjorde i dag, säger hon.