Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn i Malung firade FN-dagen med dikter, sång och ballong

150 barn från skolorna Lillmon och Blomsterbäcken var ute på onsdagsmorgonen och firade FN-dagen i Malung. De samlades i Grönlandsparken.

Det var sång och diktläsning samt tal av FN-föreningens ordförande Jan Kapla, som inledningsvis erinrade om FN-dagens bakgrund:

– Det hade just varit ett hemskt krig när FN, Förenta nationerna, bildades hösten 1945. 193 länder gick ihop för att arbeta för fred, berättade Kapla.

Under ledning av sångaren Åke Edvinsson sjöng barnen sedan Ted Gärdestads "Ge en sol till jordens barn".

Fyra skolbarn, Josefin Windahl, Mirelle Petersdotter, Julia Jansson och Linus Thoors Hedback läste varsin dikt om fred, vänskap opch gemenskap.

Efter ytterligare en sång, "I natt jag drömde", avslutades firandet i parken med att ett 50-tal blå ballonger släpptes upp mot skyn.

– De får symbolisera att våra tankar kan stiga hur högt som helst för att det ska vara fred, avslutade Kapla medan ballongerna steg till väders.

FN bildades den 24 oktober 1945 och detta datum har då blivit FN-dagen, som firats sedan 1948.

– Den här fina manifestationen med barnen är en högtidsstund som känns bra, säger Jan Kapla.