Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn hotas av bristande brandskydd

Den tillsyn av brandskyddet som räddningstjänsten visar att det finns stora brister i brandskyddet i kommunens lokaler. På vissa ställen har det inte gjorts något trots att bristerna påtalats för flera år sedan.
Flera av de lokaler som kommunen använder för förskoleverksamhet kommer att få stängas om inte bristerna åtgärdas inom någon månad. Det handlar om brister i brandlarm och att utrymningsvägar saknas från lokaler där barn vistas.

De tillsynsrapporter som räddningstjänsten sammanställt över kommunens lokalers brandskydd är skrämmande läsning. Flera av lokalerna har så dåligt brandskydd så jävsnämnden beslutat att lokalerna inte får användas efter ett visst datum, de flesta inom ett par månaders respit.

Det handlar om Berghedens skola, där det är alternativa utrymningsvägar och brandlarm som saknas. På Mossebo är det för få detektorer och utrymningsvägarna är blockerade. På Nederborgsskola saknas utrymningslarm i gymnastiksalen och från matsalen finns det bara en utrymningsväg. Parkskolan måste stängas helt om det inte ordnas utrymningslarm.

I gymnastiksalen på Smedbergsskolan är dörrarna låsta och kan därmed inte användas för utrymning.

I det som kallas "Gula Huset" saknas det automatiskt brandlarm och dessutom saknas det indelning i olika brandceller. Det finns några brandvarnare, men flera av dessa saknade batteri.

På Skogsgläntan saknas det en koppling mellan kodlås och brandlarmet. Där måste Björnen stängas om inte bristerna åtgärdas.

På Varglyan är brandvarnarna över 20 år gamla och ett tillfredsställande larm saknas.

På Triangeln saknas det utrymningslarm helt och där ska personal se till att få ut 48 barn från tre olika avdelningar. Dessutom saknas brandavskiljning mellan avdelningarna. Där är det stopp från den 4 mars för verksamheten.

Det stora sorgebarnet är Myrbacka skola, där det saknas utrymningsvägar och brandcellsindelning i samtliga lokaler. Där har jävsnämnden beslutat att det inte får bedrivas någon verksamhet efter 15 juni om inte bristerna åtgärdas.

Genomgående för samtliga lokaler och verksamheter är dock att det inte på något ställe bedrivs ett systematiskt brandskyddsarbete.

Förvaltningschefen Tommy Celind:

– Vi har beslutat att stänga av övervåningen på Vita huset i Myrbacka skola och kommer att ordna de mest akuta bristerna så vi kan fortsätta ha verksamheten kvar, men det finns en stor risk att vi inte kommer att hinna ordna allt innan fristen löper ut.

Att det blivit så här stora och omfattande brister finns det flera förklaringar till enligt Celind, dels har det varit turbulent med olika chefer som haft ansvaret och dels en ovilja från politikerna att skjuta till de pengar som behövs.

– Nu har det samlats på hög och gått så långt så det behövs många miljoner för att få ordning på allt som släpar efter.