Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Barn har rätt att kännasig trygga i sin hemmiljö"

Mannen gav den minderåriga flickan kraftiga knuffar, tryckte henne mot ett räcke och drog henne i håret så att strån lossnade.
Nu har han dömts för misshandel.
– Flickan har otvivelaktigt uppträtt illa och provocerande, men det berättigar inte mannens angrepp mot henne, fastslår rätten.

Det har gått flera år sedan bråket och tumultet ägde rum i ett hem i Gagnefs kommun.

Allt började med en ordväxling när flickan ville låna en moped och mamman sa nej.

En medelålders man, gift med flickans mor, ingrep.

Inför rätten berättade flickan att hon skrikit "taskiga saker" till både sin mor och mannen, som tillade att flickan under tumultet också sparkat honom på benen och i underlivet.

Flickan beskrev händelsen som traumatisk, men ville inte anmäla det inträffade eftersom hon tyckte att mannen vid andra tillfällen varit schysst mot henne.

Av en händelse kom det inträffade – långt senare – till polisens kännedom och då framkom också att en granne bevittnat delar av tumultet.

Inför rätten berättade grannen att flickan utsatts för en "omild" behandling och att handgemänget på familjens veranda pågick i tre till fyra minuter.

– Misshandeln har visserligen inte medfört några allvarliga fysiska skador, men den har varit relativt utdragen och skett i en miljö där ett barn har rätt att känna sig trygg, konstaterar rätten och tillägger att misshandeln skett inför ögonen på en kamrat till flickan.

Rätten bedömer straffvärdet till två månaders fängelse, men väljer istället att låta påföljden för misshandeln stanna vid villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.