Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn fick första boken

/
  • Barn och böcker. Fr.v Jessica Perjos med Elwina och Simon, Cecilia Håkansson med Albin, Janne Enström och Marie-Louise Källmodin med Tilde, Verone Johansson med Matilda och William, Annelie Blom, Magnus Myhr med Ville, Jenny o Johan Eriksson med Julia, Camilla Karlsson med Alva, Annika Fredrikson, Mattias Olofsson med Wilma, Ewa Andersson, BVC, Ing-Marie Bäcke med Denise, Christina Johansson, barnbibliotekarie, Susanne Alfedssson med Pontus, Kristina Daniels med Emil.

Annons

– Sedan år 2000 har vi ett samarbete med barnavårdscentralen för att locka nyblivna föräldrar och deras barn till barnbokens värld, säger barnbibliotekarie Christina Johansson vid Malungs kommunbibliotek.

Barnen får bokgåvan under sitt första levnadsår. Av praktiska skäl brukar man ha två utdelningar om året.

Bokgåvan från kommunens kulturnämnd består dels av en antologi 'Barnens första bok' och dels av en 'Läsdagbok'.

Barnens första bok innehåller en mängd sånger, ramsor, sagor och bilder.

– Det brukar visa sig vid fyraårskontrollen att barnen har lärt sig en hel del av texterna utantill, säger Christina Johanson.

I dagboken är det meningen att föräldrarna ska fylla i vilka böcker man läst tillsammans med sina barn.

Böcker, högläsning och senare läsning på egen hand är viktigt för barnens utveckling. Läsningen främjar utvecklingen av språk, fantasi, kreativitet och inlevelseförmåga.

– En av de bästa presenter man kan ge sitt barn är ett bra språk. Högläsning, kanske i en daglig godnattsaga, är en viktig stund med barnet för att skapa närhet och kontakt och för att grundlägga ett bra språk, säger Christina Johansson.

– Läsningen ger också kunskap och upplevelser samt är en källa till glädje och livslust.

Mer läsning

Annons