Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bärkehus vill höja med 2,7 procent

I förhandlingarna med Hyresgästföreningen har Bärkehus som utgångsbud sagt att man vill höja hyrorna med 2,7 procent från 1 januari.

Annons

– Vi har en bra dialog med Hyresgästföreningen och vill resonera om hur vi långsiktigt kan bygga en hållbar ekonomi för Bärkehus.

– En stabil hyresutveckling ligger i bådas intresse och jag känner tillförsikt om att vi så småningom kan komma överens. Vi har nästa träff på fredag (16 november), säger Bärkehus vd Cia Ferner-Kny.

Bärkehus har 947 bostäder och snitthyran för dem ligger på 878 kronor per kvadratmeter och år. Om Bärkehus får igenom sitt krav ökar hyran med 23,70 per kvadratmeter och år. Omräknat på en lägenhet på 60 kvadratmeter med snitthyra skulle månadshyran öka från 4 390 kronor till 4 508 kronor.

Noteras kan att specialbestämmelser gäller för nya bostadsområdet Solrosen med 36 lägenheter. Bärkehus styrelse har bestämt att hyresgästerna i dessa lägenheter undantas från hela eller halva den ordinarie hyreshöjningen de första åren.

– För hyresgästerna i de 12 lägenheterna som byggdes i etapp ett gäller nu att de får halva hyreshöjningen nästa år och 2014 och från 2015 hela hyreshöjningen, förklarar Cia Ferner-Kny.

Alltså, höjs Bärkehus hyror med 2,7 procent nästa år, stannar det vid 1,35 procent för lägenheterna i Solrosen etapp ett.

– För de 24 lägenheterna i etapp två gäller att de behåller nuvarande hyror 2013 och 2014. De två följande åren får de halva hyreshöjningen.

Bestämmelserna motiveras med att hyrorna för de nybyggda lägenheterna ligger relativt högt. 5 896 kronor är månadshyran för en "tvåa" på 48,9 kvadratmeter i etapp 2. För "trean" på 63,5 kvadratmeter är hyran 7 126 kronor, upplyser Bärkehus vd.

Snitthyran per kvadratmeter och år för dessa lägenheter ligger på 1 446 respektive 1 346 kronor.

Men hyrorna verkar inte ha avskräckt. Alla lägenheter utom en är uthyrda och den enda tomma var det visning på i förra veckan.