Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bärgaren: "Folk är medvetna och tar det extra lugnt"

Över hela länet ligger det bilar i dikena och folk har kört fast, men inte i Vansbro, där är det hur lugnt som helst.
– Jag har inte haft ett enda jobb så här långt fram på dagen, konstaterar bilbärgaren Hans Berglund vid 14-tiden på måndagen.

Rapporterna strömmade under måndagen in om bilar som kört av vägen, kolliderat eller bara kört fast i snömassorna. Även om det kom en decimeter snö i Vansbro under måndagen så verkar de vanliga problemen ha uteblivit.

– Jag har inte haft ett enda jobb på hela dagen, undantaget att min dotter inte fick i gång sin bil och ville ha hjälp, men det blir jag inte särskilt rik på, konstaterar Hans Berglund.

Men egentligen är han inte förvånad, så här ser det ofta ut när det första snöfallet för året kommer. Folk ser att det är halt och tar det betydligt mycket försiktigare.

– Självklart kan det vara någon som glidit av vägen och så har de fått hjälp av någon att ta sig upp på vägen igen, det kan vara någon med en fyrhjulsdriven bil eller en bonde med traktor som hjälpt till, säger Hans Berglund.

Han tycker att det egentligen bara handlar om att förbereda sig lite så ska det fungera bra att köra även på vintern.

– Det är bara att ta det lite lugnare och ta mer tid på sig, se till så att det är bra däck på bilen och att man har varma kläder med sig om det skulle hända något och dessutom ett friskt batteri, poängterar Hans Berglund.

Han understryker vidare att det är av största vikt att aldrig köra med lite bränsle i tanken, helt enkelt av den anledningen att om motorn går kan man alltid hålla värmen tills det kommer hjälp.

– Det tar inte många minuter innan en bil är utkyld om inte motorn går, understryker Berglund.

Han tänker inom någon dag att åka på semester och lämnar över ansvaret till en vikarie under den tiden.

– Men jag lär få jobba över storhelgerna och sedan fram till fjälltrafiken slutar rulla, då kan det vissa perioder snurra hela dygnet med jobb, suckar Berglund.

Inte heller räddningstjänsten har haft något larm under hela måndagen, det har varit väldigt lugnt.

– Jag tror att folk är medvetna om att det är halt och tar det extra lugnt, säger Jens Hermansson, chef i beredskap i Vansbro.

Däremot har Maserfrakt haft allt som rullar ute under måndagen, vilket innebär att bara i Vansbro tätort har fem lastmaskiner kört för fullt och ytterligare en i Nås. Äppelbo och Dala-Järna har andra entreprenörer.

– Vi har kört sedan i morse och nu har det vänt och börja regna så jag tror att det lugnar ner sig, säger Emil Skoglund, Maserfrakt i Vansbro.