Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Bara vinster med att vara energisnål"

Hur stor påverkan har energi på miljön och vad har man för ansvar som energikonsument? Här hittar du svaren.

Energi finns överallt runtomkring oss och vi möter den dagligen i olika former. Dagens energikonsumtion har en stor miljöpåverkan och användningen av fossila bränslen står idag för den största delen av koldioxidutsläpp i Sverige. Den påverkar växthuseffekten men kan även ge upphov till försurning av skog och mark och ökade hälsoproblem. Kärnkraft har stora strålningsrisker och kan även i liten omfattning orsaka luftföroreningar. Dessa är några av de konsekvenser som energianvändning har på vår miljö. 

Jacob Holgersson, energi- och klimatrådgivare på Borlänge kommun, tror att nyckeln till en hållbar utveckling handlar om effektivisering. 

– Det gäller att vi väljer att använda mycket förnybar energi och effektiviserar vår användning så att vi använder så lite energi som möjligt, säger han.

Man har även ett ansvar för miljön som energikonsument – för stort, enligt Jacob. 

– Det gäller att göra medvetna val i vardagen. Konsumentkraften är stor, om alla väljer de miljövänliga alternativen så fasas de dåliga alternativen bort naturligt, förklarar han. 

I dagsläget är det tillåtet att köpa produkter som inte är bra för miljön, så det är upp till konsumenten att se till att produkten är energieffektiv.

Mycket energi "slösas" bort, det vill säga att vi använder energi som vi inte utnyttjar eller använder fel energi till fel saker. Typiska exempel på energi-slöseri är påslagen elektronik som inte används eller belysning i tomma lokaler.  

– Det viktiga är att göra aktiva val, påverka andra och vilja göra rätt. Tillsammans kan vi göra större skillnad än vad man kan tro. Det roliga är att det bara finns vinster med att vara medveten om energi, både för plånboken, hälsan och miljön, säger Jacob.