Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara politikernakan rädda källan

Sveriges första hälsokälla - vid Surbrunn - hamnade felaktigt utanför den nya detaljplanen för området. Nu kan endast politikerna rätta till misstaget.

Falubon Ola Malm har tagit strid för källan. Han vill - i ett medborgarförslag - att politikerna ska göra ett tillägg i detaljplanen, så att källan skyddas för all framtid och att möjligheterna till restaurering och rekonstruktion undersöks noga.

Källan kan vara landets äldsta hälsobrunn och har under en obruten följd av år, cirka 350 år, varit hälsokälla, brunnspark, festplats med mera.

Men på 1970-talet grävde man över källan.

Ola Malm har dock hittat dräneringen av källan, där den mynnar ut i bäcken.

Genom ett misstag kom dock inte källan med när detaljplanen spikades.

Nu vill Malm ändra på det.

– Det går att göra ett tillägg till detaljplanen och på så sätt ge ett tydligt skydd för källan. Den är i och för sig redan skyddad genom sitt kulturhistoriska värde, men får med ett detaljplanetillägg ett ännu tydligare skydd, säger Per Grundström, kommunens stadsarkitekt.

Men det är bara politikerna som kan ta ett sådant beslut.

– Det är ett politiskt beslut, säger Grundström.