Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara ett byte av partiledare räddar inte Moderaterna

Anna Kinberg Batra är en svag partiledare. Men det räcker inte med ett byte av partiledare för att bryta den moderata nedgångstrenden. Det krävs också en ny politik, med tydligare profil och ett budskap som väljarna håller med om.

”De nya Moderaterna” gjorde verkligen skäl för sitt namn. Fredrik Reinfeldt, med god hjälp av främst Anders Borg, förändrade verkligen Moderaterna när han tog över partiet 2003. De gjorde partiets ekonomiska politik trovärdig, de skar ner på försvaret, de ville inte ha några ändringar i Las och de omfamnade kollektivavtalen. De slaktade helt enkelt många av Moderaternas heliga kor och gjorde att partiet tog stora och tydliga steg mot mitten i svensk politik.

Det här, tillsammans med allianssamarbetet, gjorde att Moderaterna växte och drog till sig många nya väljare. Fredrik Reinfeldt taktik visade sig vara mycket framgångsrik.

Men det finns ett problem med denna nymoderata linje. Eftersom den inte har lika stark ideologisk profil så kräver den att det finns personer i partiets ledning som väljarna känner stort förtroende för. Den nymoderata linjen kräver också att partiet har ett budskap och politiska krav som många människor delar och kan känna igen sig i.

Det hade Moderaterna under Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. De ingav förtroende. Många kände också igen sig i berättelsen om utanförskapet och delade kritiken mot den socialdemokratiska regeringens metod att hyfsa siffrorna genom att förtidspensionera alla som varit sjukskrivna mer än ett år.

I dag är dock situationen en helt annan. Anna Kinberg Batra inger inte förtroende. Och ingen förstår riktigt vad det moderata budskapet går ut på – annat än att Moderaterna vill ha makten, nästan till varje pris som helst, verkar det som. De vill numer till och samarbeta, eller i alla fall samtala, med ett parti som moderatledaren kallar rasistiskt. Och när det inte längre finns någon tydlig ideologi att falla tillbaka på, då vet inte väljarna längre vad partiet vill.

Dessutom har Anna Kinberg Batra, mer än Fredrik Reinfeldt, konkurrens från andra allianspartier med tydlig profil och en partiledare som ger raka svar och som verkar tro på vad hon säger. Många alliansväljare tycker därför att Centerpartiet och Annie Lööf är ett bättre alternativ än Anna Kinberg Batra och Moderaterna. För tre år sedan hade, enligt Demoskop, Moderaterna 22,6 och Centerpartiet 3,6 procent av väljarnas stöd. I den dagsfärska Demoskopmätningen hade Moderaterna 16,6 och Centerpartiet 12,1 procent. Skillnaden på 19 procent för tre år sedan har krympt till 4,5 procent i dag.

Anna Kinberg Batra är ingen stark ledare, och det är inte konstigt att hennes position ifrågasätts inom partiet, även om ännu ingen har gjort det öppet. Internt är säkerligen diskussionen desto större.

Någon given efterträdare finns dock inte, även om såväl Ulf Kristersson som Elisabeth Svantesson är möjliga namn. Men det räcker inte bara med ett byte av partiledare för att bryta den moderata nedgångstrenden. Det krävs också en ny politik, med tydligare profil och ett budskap som väljarna delar. Och det är svårt att tro att vare sig Ulf Kristersson eller Elisabeth Svantesson har de egenskap som krävs för att lyckats ta fram detta under den tid som återstår till valet.