Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Bara en bråkdel av alla barn som inte sover tryggt"

Ett barn drömmer mardrömmar om bomben som slog ner i huset. Ett annat gråter varje natt och längtar hem. Tidigare Svärdsjöbon Magnus Wennmans bilder uppmärksammar och berör. Nu ställs de ut på Fotografiska museet i Stockholm.
– Det kan aldrig vara okej att barn inte får sova tryggt, säger Magnus Wennman.

Lamar, fem år, sover under en filt i skogen. Hon är en av tusentals flyktingar som fastnade utanför Ungerns stängda gräns. Ahmad, sju år, ligger på mage på asfalten med ansiktet mot en ryggsäck. De är på motorvägen på väg mot Ungern och har flytt sedan en bomb slog ner i familjens hus, en bomb som hans lillebror inte överlevde. Det är verkligheten för några av de barn som skildras i utställningen Där barnen sover.

– Jag hoppas på att förmedla känslan av att när våra barn ligger här hemma och sover tryggt, så finns det flera barn som sover otryggt. Barn på flykt, barn som vaknar upp av bomber, barn som hoppas på att få se sina föräldrar igen och barn som försöker ta sig till tryggheten, säger han.

Det var i mars, inför fyraårsdagen av inbördeskriget i Syrien som Magnus Wennman, tillsammans med en reporter, åkte ner för att skildra livet för de människor som befinner sig på flykt.

– Det var viktigt för oss att göra något annorlunda, något som stack ut från det vanliga nyhetsflödet och som kunde beröra, säger han.

Verkligheten som Magnus Wennman valde att skildra var barn som befinner sig på flykt, barn som inte längre känner sig trygga. Resultatet blev bilder ur barnens perspektiv på konflikten.

– Alla barn på bilderna har påverkat mig. Det kan aldrig vara okej att barn inte får sova tryggt i en trygg säng. Det handlar inte om att det ska vara en fin säng, men det ska vara en trygg miljö. De här barnen som skildras här är bara en bråkdel av alla barn som sover otryggt, säger han.

– Många barn som jag mötte hade inte ätit något på flera dagar, en tjej hade bara ätit äpplen för att ha något i magen och kunna ta sig fram. Det ska inte behöva vara så, säger han.

De barn som Magnus Wennman har fotat och som finns med på utställningen är fotograferade i sju olika länder och ett av barnen som han mötte är Lamar, fem år.

– Det var på gränsen mellan Serbien och Ungern. De hade precis stängt gränsen och de flyktingar som inte hann igenom fastnade här. Det var tusentals flyktingar och den här lilla flickan låg och sov i skogen på eftermiddagen. Jag har varit noga med att fråga barnens föräldrar om tillåtelse och sett till att de äldre barnen som är med vet vad det handlar om. Jag gick tillbaka dagen efter och frågade hennes föräldrar om det var okej och satt med dem när de berättade deras historia, säger Magnus Wennman.

Under onsdagen öppnar utställningen Där barnen sover på Fotografiska museet i Stockholm, en utställning som är ett samarbete mellan Aftonbladet och Fotografiska for Life till förmån för UNHCR. Med utställningen hoppas man på att uppmärksamma den utsatta situation som barn på flykt undan krig befinner sig i.

– Jag hoppas att utställningen är lätt att ta till sig, man kanske har sina egna barn hemma och kan relatera till det. Det är en utställning som passar för alla och det kanske kan vara bra att gå med barnen. Jag har själv visat min femåriga son bilderna och förklarat för honom att alla inte har det så lätt, säger han.

Bilderna har publicerats runt om i världen och nu hoppas Magnus Wennman på att bilderna på utställningen ska beröra ännu fler.

– Det har spridits över hela världen och det är fantastiskt kul att det har fått sådan respons och att människor har tagit det här till sig. Förhoppningsvis gör den här utställningen att vi kan samla ihop mycket pengar för att hjälpa de som befinner sig i det här och som inte sover tryggt, säger han.