Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara dagar kvar av björnjakten

Nu återstår bara några dagar på årets licensjakt på björn. Under fredagen har två björnar fällts i norra Dalarna.

Annons

På torsdagen sköts den 33:e björnen i årets björnjakt i länet. Det var en stor hane som sköts nordost om Särna i Älvdalens kommun.

På fredagen sköts ytterligare två björnar. Den ena var en riktig stor hanne som vägde 268 kilo.

Björnen sköts i Fjätbodarna nära gränsen till Härjedalen.

Det var älgjägare som på fredagsmorgonen vid 08.30-tiden fick upp spår på björnen. Man befann sig då söder om Fjätervålen. Det dröjde dock till 13.30-tiden innan björnen fälldes. Mycket tack vare hunden Max och hundföraren Jan-Erik Falk från Mora.

Ytterligare en björn sköts under fredagen. I trakterna av Guttomsjön.

Och det är bara i de norra delarna av Älvdalens kommun som björnjakten fortfarande pågår. Där har nu sex björnar skjutits och tre djur återstår - såvida inte det handlar om vuxen hona. Bara en sådan till får fällas.

Licensjakten på björn startade redan 21 augusti och avslutas måndag kväll den 15 oktober.

Dalarna har varit indelat i fyra områden med olika stora kvoter att skjuta. Dessutom har antalet fullvuxna honor påverkat hur många som fått fällas.

Av de 35 björnar som skjutits har elva varit honor över 80 kilo. Tre björnar var honor under den vikten och resten har varit hanar.

- Björnjakten har gått ungefär som vi förväntat oss. Fast andelen stora, tunga hanbjörnar som skjutits har varit överraskande stort, säger Lena Berg på Länsstyrelsen Dalarnas naturvårdsenhet.

Av björnarna har också tre varit märkta med radiosändare.

Sett till hela Sverige pågår endast björnjakt på två ställen. Dels i norra Dalarna och dels i Norrbottens län där 13 björnar återstår att skjutas utifrån kvoten på 90 djur.

Två av björnarna som skjutits under årets licensjakt har blivit föremål för vidare utredning efter misstanke om grovt jaktbrott. Det handlar om två honor som sköts i Furudal- och Envikensområdet. I båda fallen visade det sig att honorna hade mjölk i sina juver och därmed diade ungar.