Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara 27 tomma lägenheter hos Kopparstaden

Kopparstaden har nu bara 27 tomma och inflyttningsbara lägenheter, men i fel läge.

– Vi har 6 700 lägenheter men bara 27 är tillgängliga och de är inte i de attraktivaste lägena. Falun tappade 84 innevånare första kvartalet. Hade vi haft fler lediga lägenheter hade det nog inte hänt. När vi byggde Hyttkammaren så kom hälften av hyresgästerna utifrån. Det finns ett inflyttningstryck i Falun men det är en seg process att få fram nya lägenheter, konstaterar Kopparstadens ordförande Walter Johansson (S).

De två nybyggen som är på gång kommer att lätta på trycket om nu inte hyrorna blir för höga.

– Vi har höga byggkostnader i Falun och har haft en delegation i Växsjö för att se hur de gör, säger Walter Johansson som än inte vill tala om hur höga hyrorna kommer att bli i de två nya passivhusen.

Kopparstadens styrelse håller på att diskutera en ny affärsplan där nybyggen i rätt läge, Falun och Sundborn är aktuella…

– Vi har inlett diskussionen om bygge på fyra områden. I två av områdena är vi inte ägare av marken så där pågår förhandlingar så innan de är avklarade kan vi inte säga så mycket mer. I området runt den gamla helikopterplattan nära regementet äger vi marken och där kan det bli aktuellt med något, säger Walter Johansson.

Kopparstaden diskuterar att bygga ett hus med 40-50 lägenheter som skulle stå klara och kunna användas under skid-VM 2015:

– Då krävs mycket boenden och vi kanske kan bidra med några. En idé vi har är att ha ett bygge klart tills dess och som sedan efter VM blir det nya hyreslägenheter. Vi funderar också på om man kunde bygga lägenheter till VM som sedan kunde omvandlas till studentlägenheter, säger Walter Johansson.

Vindkraften var också uppe till diskussion och utvärdering då Kopparstaden för ett par år sedan köpte två egna vindkraftverk.

– Vi kan konstatera att det var en bra affär för Kopparstaden och hyresgästerna. Vindkraften har gett ett överskott från år ett och ju mer vi avskriver på denna investering desto bättre affär blir vindkraften.

– Inom Kopparstaden förbrukas det 16 gigawattimmar och vindkraften ger 9-10 terawattimmar per år. Men tyvärr kan vi inte producera mer på grund av skattereglerna. Reglerna är sådana att vi slipper energiskatt på denna produktion och skulle vi producera mer så blir det inte skattemässigt en lika bra affär, berättar Walter Johansson.