Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bankunion i EU lockar inte

Det är svårt att finna goda argument för att bland annat vi svenskar ska stå för fiolerna och täcka upp för att bankledningar i andra länder misskött sin kreditgivning, ställt ut osäkra lån och haft för låg kapitaltäckning.

På goda grunder kan alltså knappast vi skattebetalare i Sverige tillsammans med till exempel de i Tyskland, Finland, Österrike eller Nederländerna, vara intresserade av att betala föreslagna europeiska insättningsgarantier för att rädda havererade spanska eller andra sydeuropeiska banker.

Inte minst det budskapet har varit finansminister Anders Borgs uppgift att framföra till sina EU-kollegor när de möttes på Cypern för ett par veckor sedan för att diskutera kommissionens förslag om att införa en så kallad europeisk bankunion inklusive bankinspektion.

I och med svenska folkets kloka beslut för nu i dagarna nio år sedan att behålla kronan och inte gå över till det våghalsiga europrojektet, är vårt land inte bundet av ett gå med i en sådan bankunion ifall den skulle förverkligas. Ändå är vi inbjudna att ansluta oss.

Sveriges regering gör rätt i att avstå, kritiskt avvakta och torgföra riksdagens skepsis, undantaget Folkpartiet, till de EU-centraliserande planerna.

Det är svårt att föreställa sig hur en enda europeisk bankinspektion skulle förmå att kontrollera och övervaka totalt 6 000 – 8 000 europeiska banker. Väl fungerande nationella bankinspektioner, som den svenska, är därför att föredra utifrån närhets- och försiktighetsprincipen.

Storbritanniens definitiva besked att ställa sig utanför alla planer på en europeisk bankunion medför vidare att en överväldigande majoritet av de finansiella transaktionerna inom EU-området ändå inte skulle ingå i den av EU-kommissionen så hett efterlängtade europeiska bankunionen.

Sedan är det svårt att frigöra sig från erfarenheter som att europeiska institutioner lätt tenderar till att bli politiserade med en dragkamp mellan de stora medlemsstaterna, i stället för en kompetent, saklig och neutral myndighetsutövning, den förvaltningstradition vi försöker stå för i vårt land.

Lennart Sacrédeus (KD)

är från Mora och var ledamot av Europaparlamentet 1999-2004 och i riksdagens skatteutskott 2006-2010.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel