Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bankomaten i Dala-Järna är en rånrisk

Generellt är säkerhetsanordningarna goda vid de objekt som Securitas hanterar i Dalarna, men det finns brister på sina håll och värst är situationen vid Nordea i Dala-Järna.

Efter en tids ordväxling om den bristande säkerheten vid automaten valde Securitas skyddsombud Thomas Nordqvist i förra veckan att med omedelbar verkan stoppa hanteringen för sin personal.

- Vi har försökt förmå banken att satsa på ett bättre skydd, men nu har tiden runnit ut. Vi utsätts ju för fara varje dag, säger Nordqvist.

Enligt skyddsombudets kravlista ska utrymmet där laddningen av uttagsautomaten sker vara insynsskyddat och förstärkt enligt skyddsklass 2, dörren ska vara en säkerhetsdörr med tittöga och speciallås, eventuella fönster ska förstärkas eller helt enkelt sättas igen, dessutom ska utrymmet ha rörelse- och överfallslarm.

Först när kraven är uppfyllda är han beredd att häva stoppet.

Efter uppgifter om att bankens egen personal nu laddar automaten på egen hand ligger ärendet på Arbetsmiljöverkets bord.

- För mig personligen verkar det orimligt att inte samma säkerhet ska gälla för bankens personal som för Securitas, säger arbetsmiljöinspektör Rigmor Kirkegaard.

- Men jag vet inte idag vad som ska hända i ärendet utan måste prata med vår tillsynsdirektör först, fortsätter hon.

Mycket talar för att Arbetsmiljöverket inom kort kommer att genomföra en inspektion av säkerheten vid banken och ställa krav utifrån det.

Enligt Thomas Nordqvist pågår ett kontinuerligt arbete med att förbättra säkerheten kring Securitas 30-tal anställda som sköter värdetransporterna i länet.

Efter den senaste tidens spektakulära värdetransportrån, främst i Stockholmstrakten, har säkerhetsarbetet skärpts ytterligare.

- Hittills har ingen kommit till fysisk skada, men det är nog bara en tidsfråga innan det sker, befarar han.

MAGNUS ROLANDS