Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bankernas monopol oroar

Inte ens hälften av bankkontoren hanterar kontanter. Många småföretagare tvingas därför förvara dagskassorna i affärslokalen eller i hemmet. Bankomater plockas bort för att snabba på avskaffandet av kontanter. Ett kontantfritt samhälle må vara bra för bankerna men dåligt för oss andra.

Riksbanken ger ut sedlar och mynt, men ansvaret för att distribuera kontanterna ligger på fem storbanker. Dessa banker äger bolaget Bankernas Depå AB, som hämtar kontanterna hos Riksbanken och kör ut dem till bankernas depåer och bankomater. Bolaget kan som monopolist själv sätta priset på kontanter, vilket påverkar detaljhandelns pris för att hantera sedlar och mynt. Samma fem storbanker äger också majoriteten av bankomaterna genom bolaget Bankomat AB.

Samhällets tillgång till kontanter är således helt beroende av att bankerna har ett intresse av att det ska vara enkelt och billigt för privatpersoner och företag att använda sedlar och mynt. Tyvärr har bankerna inget intresse av detta. Tvärtom så vill bankerna få full kontroll över alla betalningsflöden genom att påskynda övergången till ett kontantfritt samhälle. När kontanterna är avskaffade kan bankerna nämligen höja priset på korttransaktioner och införa nya avgifter.

Vi är nästan där. Sverige ligger i EU:s bottenskikt när det kommer till bankomater per invånare. I mindre orter får företagare och privatpersoner åka flera mil för att göra uttag. De företag som vill göra insättningar av dagskassorna på bankkontoren hänvisas ofta till att anlita värdetransportföretag istället. Småföretagare tvingas på så sätt acceptera ofördelaktiga avtalsvillkor och högre kostnader för kontanthanteringen. Säsongsbaserade företag och företag i glesbygd med dålig internetuppkoppling får allt svårare att bedriva verksamhet eftersom kunderna sällan har kontanter.

Kontanter är bra. Kontanter förhindrar att bankerna får monopol på betalningsflödena. Kontanter sparar pengar åt företag som slipper höga kortavgifter och är ofta en förutsättning för att småhandlare, säsongsbaserade företag och loppmarknader ska kunna existera. Kontanter ökar vår motståndskraft mot oförutsedda händelser såsom elavbrott och systemkrascher som omöjliggör kortköp.

Måhända är ett kontantfritt samhälle på sikt oundvikligt. Men under övergången måste hänsyn tas till att sedlar och mynt kommer att användas som betalningsmedel i många år framöver. Därför bör Riksbanken ta tillbaka ansvaret för kontantförsörjningen med målet att tillgängligheten ska öka. Dessutom bör det införas en reglering gällande hur höga kortavgifter bankerna får ta ut av handeln.

Adam Rydström

Företagarombudsmannen vid tankesmedjan Den Nya Välfärden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel