Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bankchefen om jättesmällen: "sekretess"

Vilken smäll.
Leksands Sparbank drabbas av en jättesmäll på rekonstruktionen av LIF, en kreditförlust på 25,2 miljoner kronor.
Det är en smäll av samma storleksordning som bankens 26 000 kunder sammanlagt drabbats av de två senaste åren.

Leksands Sparbanks vd Annika Nygårds har avböjt att bli intervjuad och kommentera bankens stora engagemang för Leksands IF och den genomförda rekonstruktionen.

– Banksekretessen, är hennes korta motivering.

DT frågade också LIF-bolagens ordförande Sven Rosén om det var okej om banken uttalade sig och han sa att det var bankens sak att avgöra. När DT sa att det var banksekretess som gäller om inte LIF ger fullmakt, så var beskedet att då är det bankens regler som gäller.

Vid presskonferensen när rekonstruktionen inleddes i december så tackades Leksands Sparbank för att de under den likviditetskris som föregick rekonstruktionen hade ställt upp och betalat lagets löner. Där framgick också att banken arbetat för att Mats Emthén skulle blir rekonstruktör, ett lyckodrag för LIF.

Sedan trädde den månadslånga statliga lönegarantin in och där rekonstruktören i ackordsuppgörelsen reserverat att det finns resurser att betala tillbaka hela lönegarantin, 2 658 930 kronor. Om kammarrätten i Göteborgs principiella dom står i högre rätt så omfattas lönegarantireglerna av ackordsuppgörelsen och så vinner LIF-bolagen tillbaka två miljoner.

Det kommer att ta lång tid att få hela vidden klar över hur stort bankens ekonomiska engagemang varit under den kris LIF genomgått under hösten, förlusterna på spelarlöner och ackordsuppgörelsen som kommer att bli bokförd i både årsberättelsen för 2012 och 2013.

Banken kommer dock med ackordet att drabbas av sin hittills enskilt största kreditförlust, 25,2 miljoner kronor.

Leksands Sparbank har en klart marknadsledande roll i sin region och verkar i Leksands- Rättviks- och Gagnefs kommuner och hade enligt bokslutet för 2011 hela 24600 kunder. Banken har en affärsomslutning på 8,5 miljarder kronor och dryga 50-talet anställda.

Bankens sammanlagda kreditförluster enligt 2011 års bokslut, och 2012 års delårsbokslut var för de två och ett halvt åren av samma storleksklass, 26,0 miljoner kronor.

Så här beskriver banken sin riskbenägenhet i bokslutet för 2011:

"Sparbankens kreditgivning präglas av högt uppställda mål med avseende på etik, kvalitet och kontroll" och med följande värdering av detta jobb "trots att kreditrisken utgör sparbankens största riskexponering är sparbankens kreditförluster till utestående kreditvolym jämförelsevis små".