Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bandidosman åtalas för grova knarkbrott

Uppdaterad/I våras upptäckte polisen flera knarkgömmor utplacerade i Falun.
Nu åtalas Bandidos utpekade ledare i Borlänge – misstänkt för att vara hjärnan bakom dem.
– För att få deras ekonomi att gå ihop så misstänker vi att man har sysslat med narkotikabrott, säger kriminalinspektör Leif Nykvist.

Utredningen har pågått sedan i våras.

Nu åtalas sju personer i den narkotikahärva som Bandidos avdelning i Borlänge misstänks vara inblandad i.

Huvudpersonen i åtalet är den 37-åring, hemmahörande i Falun, som enligt olika uppgifter till DT ska vara ledare för avdelningen.

DT avslöjade redan i juni att ett av utredningens spår var att Bandidos låg bakom de två knarkgömmor som hittats i Falun under våren. Vid båda dessa gömmor kunde polisen gripa personer som hämtade narkotika på bar gärning. De dömdes efter upptäckterna – däremot hittade man aldrig vem som faktiskt placerat ut knarket.

Men samtidigt bedrev polisen hemlig telefonavlyssning och spaning mot Bandidosmannen som nu åtalas – misstänkt för att vara hjärnan bakom gömmorna.

– Vi ville ha upp bevisläget mot 37-åringen, säger kriminalinspektör Leif Nykvist.

Åtalspunkterna mot honom stannar inte där. Han misstänks också ligga bakom en cannabisgömma under en bro i Källviken som hittades i februari och en amfetamingömma i skogen vid Rottnebyvägen, där han även fotograferats med en dold kamera.

Totalt rör det sig om nästan 900 gram amfetamin och 163 gram cannabis som 37-åringen ska ha hanterat i överlåtelsesyfte, enligt åtalet.

Den 37-årige Bandidosmannen är fåordig i förhören. Han nekar till brott, och menar att han kommer lämna en egen berättelse vid rättegången.

En 26-årig man från Borlänge, som även han ska tillhöra gängmiljön, misstänks också för grovt narkotikabrott. Bland åklagarens bevisning finns telefonsamtal mellan honom och 37-åringen, spaning och bilder som ska visa att de två tillsammans hanterat amfetaminet som hittades vid Rottnebyvägen.

Dessutom hittade polisen 43 gram amfetamin på Lugnets skidstadion efter en avslutad biljakt där de försökte få stopp på 26-åringen. Även han är fåordig i förhör och menar vid flera tillfällen att polisens slutsatser är felaktiga.

– Vi har fått tillstånd från tingsrätten att avlyssna telefoner och det har vi också gjort under lång tid. I samband med det har vi haft spaning på de vi har lyssnat på. Det har lyckats ganska bra tycker vi själva, vad gäller beslag av narkotika.

– De personer som nu är åtalade har kopplingar till Bandidos, är aktiva i den sfären och deras underklubbar. För att få deras ekonomi att gå ihop så misstänker vi att man har sysslat med narkotikabrott, säger Leif Nykvist.

Ytterligare fem personer är åtalade som misstänkta för olika narkotikabrott. Två av dem, en man och en kvinna från Borlänge, ska ha tagit emot amfetamin från 26-åringen. Enligt Leif Nykvist kan ytterligare personer komma att åtalas senare, för inblandning i härvan.

– Ja, så kan det bli, säger han.