Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Balungstrands går mot nya dimensioner

På lördag har Balungstrands sågverk öppet hus. Sågen drar i gång och allmänheten får bland annat chansen att se hur verksamheten fungerar. En verksamhet som fortsätter att utöka och sikta mot nya mål.

Sedan ägarbytet 2010 har Balungstrands sågverk gått mot en allt ljusare framtid. Från att ha haft 17 anställda har man i dag en personalstyrka på 30 personer. Produktionen har ökat med 40 000 kubikmeter och samarbetet med Mellanskog, Svea Skog och Korsnäs flyter på bra. Framgången tror Kent Dalentoft, råvaruchef på Balunstrands sågverk beror på flera faktorer men dels på att de har en bra ägare och att sågen ligger på rätt ställe.

– Vi har bland den bästa granen och furan i Sverige. Det är rätt mark, inte så bördigt och så ligger den på rätt breddgrad och höjd som gör att den växer i rätt takt.

Att vara bygdens sågverk som förädlar den skog som växer runt omkring dem är ett av sågverkets stora mål.

– Vi försöker komma ifrån exporten så mycket som möjligt.

Något som ska göra arbetet enklare för skogsägarna är att ytterligare sänka storleken på klentimmer från elva centimeter till tio centimeter i topp oavsett längd. Det går också bra att blanda tall och gran vilket bidrar till en enklare sortering i skogen för skogsägaren.

Även andra satsningar är på gång och tolv miljoner kronor ska investeras i nya styrsystem och i en ombyggnation av justerverket. Redan nu finns elektriker på plats och under vecka 41 kommer sågen att hålla stängt.

– Då kommer vi att införa det nya styrsystemet. Vi ska även gå från fem till nio strö, då utnyttjar vi torken bättre och det torkar jämnare.

En arbetsstation ska också byggas om så att brädorna hinner kvalitetsbedömas i ett tidigare skede och en kurvsåg ska sättas på plats. Det kommer bidra till att så mycket som möjligt av stocken tas till vara på. I och med de nya förändringarna höjer man nu produktionsmålet ytterligare till 85 000 kbm.

– Då har vi nog maxat vår anläggning så vi får nog nöja oss när vi kommer upp i det.

På skogsdagen på lördag kommer Mellanskog, Jägarförbundet och Jaktia att finnas på plats och en tävling i lerduveskytte kommer att hållas. Programet pågår mellan 09.00 och 15.00.