Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakslag i rätten för Dala Måltidservice

Kammarätten beviljar inte Dala Måltidsservice prövningstillstånd.
Om företaget inte överklagar kommer Sodexo att börja leverera mat till kommunens äldreomsorg. Landstinget väljer för sin del att köra mat från sitt kök i Mora till Ludvika lasarett.

– Jag hoppas att Dala Måltidsservice vill vara kvar i Ludvika i någon form men vill de inte det så har vi klart med en reservplan. Det är bara att trycka på knappen, säger Anders Roos, förvaltningschef vid Landstingsservice.

Han beräknar att det blir fråga om 72 portioner dagligen till patienterna som finns inlagda på de 36 vårdplatserna. Till personalrestaurangen i Ludvika kommer det att behöva levereras omkring 50 portioner på vardagar.

– Tanken är att köra leveranser till Ludvika tre dagar i veckan. Att vi kör från Mora beror på att de har kyld mat medan man i Falun enbart har varmt mat och sådan kan inte transporteras längre sträckor.

Dala Måltidsservice finns i dag i gamla lasarettsköket. Men alla de lokalytorna har Anders Roos ingen tanke på att använda.

– Vi bygger upp ett mottagningskök i Ludvika bemannat med 1,5 tjänster. Vi behöver ett rum på 60 kvadratmeter där maten kan värmas upp.

Det dröjer dock ännu en tid innan Moramaten gör entré i Ludvika. Avtalskonstruktionen är sådan att Dala Måltidsservice fortsätter att leverera maten till både kommunen och landstinget i Ludvika fram till 31 december.

– För kommunens del rör det sig om totalt cirka 900 portioner per dag varav ungefär 740 går till äldreboenden och resten till hemmaboende pensionärer, upplyser Mariana Hasselström, tillförordnad inköpschef vid kommunen.

Från årsskiftet börjar företaget Sodexo med storkök i Märsta utanför Stockholm med sina matleveranser till kommunen. Detta förutsatt att den rättsliga processen inte drar ut på tiden. Dala Måltidsservice har möjlighet att överklaga kammarrättens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen och där begära prövningstillstånd.

Dala Måltidsservice överklagade kommunens beslut om att tilldela Sodexo uppdraget bland annat med motiveringen att Sodexo i sitt bud inte uppfyller alla de krav kommunen ställt på anbudsgivarna. Ett resonemang som inte vunnit gehör i vare sig förvaltningsrätten i Falun eller kammarätten i Sundsvall.

Det kan nämnas att Sodexo enbart lade anbud på maten till kommunen medan Dala Måltidsservice har meddelat att det blir för små volymer med mat endast till landstinget.

Sodexos anbud låg på 7,3 miljoner medan Dala Måltidsservice begärde 10,9 miljoner för "kommunmaten". Nya avtalet löper över fyra år och kan maximalt förlängas med ett plus ett år.

NLT har inte lyckats nå Michael Signäs, vd för Dala Måltidsservice, för kommentarer.