Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Bakom varje siffra som beskriver nazisternas brott finns en person, en familj, ett liv och otroligt många minnen"

Artikel 16 av 17
Dalaungdomar i Förintelsens spår
Visa alla artiklar

Jag sitter nu på flyget hem från mitt livs svåraste resa. Resan som fått mig att vilja förändra världen. Resan som fått mig att vilja berätta allt för alla jag känner. Resan som berörde mig ända in i märgen.

Det faktum att jag har rört vid den mur som avskilde det judiska gettot i Krakow från resterande delar av staden, gått på den mark där över en miljon deporterade människor inväntade sin död och lyssnat till vittnesmål som förklarar den obeskrivliga misär som drabbade judar under Nazitysklands framfart i Europa, är i nuläget omöjligt att ta in. Det kommer ta lång tid att förstå.

Alla intryck har resulterat i att jag känner en enorm tomhet. Men det viktigaste av allt: intrycken har fått mig att förstå att bakom varje siffra som beskriver nazisternas brott finns en person, en familj, ett liv och otroligt många minnen.

Miljoner människor mördades under Förintelsen, miljoner liv, miljoner och åter miljoner minnen. Det är vi, den nya generationen, som måste föra berättelserna vidare. Vi måste berätta vad som hände människor innan, under och efter Förintelsen.

Sista platsen för vår guidade tur i Auschwitz-Birkenau var registreringsbyggnaden, dit fångarna som inte skickades direkt till gaskammaren kom efter ankomst. Byggnaden där människor med ett värde och ett namn förlorade allt, förutom hoppet. Där de istället för människor bara blev en sifferkombination.

Vi vandrade genom ankomstsalen, där miljoner människor väntat på att få allt sitt hår avrakat och få ett nummer intatuerat på armen.

Det sista rummet visade fotografier från fångarnas liv innan kriget. Det var det som på riktigt fick mig att inse att det bakom varje siffra finns ett liv. Det är den insikten jag vill sprida. Vi måste ta vårt ansvar och berätta. Vi måste berätta allt.

Snart är jag hemma och tar det ansvar som jag och alla mina klasskamrater har axlat i och med denna resa. Snart är jag hemma och berättar ännu mer. Vi ses då.

Erica Marinder Jacobsson

Nyligen reste elever från ABB Industrigymnasium i Ludvika till Förintelselägren Auschwitz och Auschwitz-Birkenau i en resa arrangerad av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA). Tidningen följde med och du har just läst ett av breven eleverna skrev brev hem till vänner och familj i Ludvika och Dalarna. I den här minidokumentären får du veta mer om resan:

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel