Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakläxa på förslaget omnybyggen i sjönära lägen

Allt var klappat och klart när det handlar om att besluta vilka områden som ska ingå i LIS-områden i Vansbro. Men efter att Anders Lundin, C, visat vilka konsekvenser det får så fick förvaltningen bakläxa på förslaget och det ska göras om.
– I stället för att peka ut vilka områden som är lämpliga för exploatering, är det bättre att vi bestämmer vilka områden som är direkt olämpliga, poängterade Lundin.

Inför beslutet föredrogs det av kommunalrådet Per-Anders Westhed och han yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag och bland annat för att länsstyrelsen hade haft invändningar till de ursprungliga förslaget. Bland annat hade några områden plockats bort och några tillkommit. Han såg det som nödvändigt att fatta det beslut som nu låg på bordet.

– När detta kom för några år sedan var jag mycket positiv, men nu har det visat sig näst intill omöjligt att bygga i strandnära områden, poängterade Per-Anders Westhed.

Lagen om LIS-områden (Landsbygdsutveckling i sjönära lägen) kom för några år sedan och tanken var då att det skulle bli svårare att bygga sjönära i tätbefolkade områden och enklare i glesbygd.

Centerpartisten Anders Lundin hade tittat närmare på det förslag som lagts av kommunstyrelsen och han kunde på flera punkter visa på direkta brister i förslaget.

– Det handlar bland annat om att det finns förslag på lämpliga ställen att bygga på som den som känner till området direkt skulle avråda från att bygga på.

– Tomter där det inte kommer att vara någon sol på under hela dagen och i branta sluttningar så det knappast går att bygga, dessutom på ställen där det bara är vass och dy en normal sommar, fortsatte Lundin i sin kritik.

Han kunde på flera ställen peka på betydligt bättre ställen som faktiskt låg alldeles intill de som föreslagits. Men i grunden ville han göra om utredningen för att i stället ha en inriktning mot att peka ut områden i Vansbro som är direkt olämpliga.

Skälet till detta är att kommunen risker att missa många tillfällen för exploatering och att det är svårt att peka ut i dag vad som är intressant om några år.

han yrkade på återremiss och fick stöd av Nall Lasse Andersson (S), Marja Kilpiö (FP) och Gunnel Gustavsson (V) och dessutom var Wahan Harutun (KP) och Kristdemokraten Torsten Larsson inne på samma linje.

Per-Anders Westhed noterade att det började blåsa åt återremiss och anslöt sig även han. Så nu får förvaltningen i uppdrag att omarbeta planen och så ska den vandra hela vägen igen genom beslutsprocessen.