Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakgrund

Detta har hänt sedan den 27-åriga tvåbarnsmamman Marie Samuelsson spårlöst försvann från sitt hem i Äppelbo, tidigt på morgonen den 11 juli 2003.

Torsdag 10 juli 2003

Under kvällen besöker Marie Samuelsson tillsammans med sin sambo, Jan-Erik Brandt, och några vänner en rockgala i Vansbro. En spänd stämning råder mellan Marie och Jan-Erik under hemresan till Äppelbo enligt de övriga i bilen. Jan-Erik hävdar att Marie strax efter hemkomsten lämnar hemmet sedan de "tjafsat" om att parets hundar inte fått mat.

Fredag 11 juli

Sent på eftermiddagen får Maries vänner veta att hon försvunnit.

Lördag 12 juli

Hundpatruller sätts in i sökandet efter Marie. Vid försvinnandet var hon klädd i SHRA:s iögonfallande klubbjacka och polisen hoppas att någon av de tusentals besökarna på rockgalan ska ha sett Marie.

Söndag 13 juli

Med hjälp av helikopter fortsätter sökandet efter Marie. Enligt polisen finns det ännu inget som pekar på att hon utsatts för ett brott.

Måndag 14 juli

Fortfarande finns inga spår efter Marie. Jan-Erik Brandt hävdar att han misstänker att hon gått ut på riksvägen och att hon därefter dragits in i någon bil.

Tisdag 15 juli

Polisen beslutar att inleda en förundersökning om mord alternativt människorov och personal från riksmordkomissionen anläder till Vansbro.

Tisdag 22 juli

Polisens specialtränade sökhund kallas in för att söka i ett vattendrag i området kring Marie Samuelssons bostad efter tips om att en kropp kunde finnas i vattnet.

Onsdag 13 augusti

På privat initiativ kallas mediet Jill Petersson från tv-serien "Förnimmelse av mord" till Äppelbo. Skakande av gråt står hon vid kanten till en tjärn där hon hävdar att Maries kropp finns. Samtidigt lägger hon armen runt Jan-Erik Brandt och säger sig "känna" att han inte har med försvinnandet att göra. Polisens utredningsledare, Leif Nykvist, konstaterar kort att "polisen inte arbetar med hjälp av medier".

Söndag 31 augusti

Polisen säger sig ha gett upp hoppet om att återfinna Marie i livet.

Torsdag 11 september

Förundersökningen övertas av vice chefsåklagare Olle Sohlberg vid åklagarkammaren i Falun. Polisen säger att sammanställningen av de nära 300 förhör som hållits gjort att bilden av det inträffade börjat att smalna av och att polisen nu arbetar i en särskild riktning.

Tisdag 16 september

Klockan 08.25 på morgonen grips Jan-Erik Brandt som skäligen misstänkt för mord. Gripandet sker på hans arbetsplats. Samtidigt påbörjar tolv kriminaltekniker från polisens tekniska rotel i Uppsala med hjälp av kriminalsökhund en grundlig undersökning av fastigheten i Äppelbo.

Onsdag 17 september

Teknikerna påträffar Marie Samuelssons kropp, nedgrävd strax intill husväggen till hennes egen bostad. Enligt Bertil Olsson, chef för styrkan av kriminaltekniker på plats, var teknikerna redan under den första dagens undersökningar övertygade om var kroppen fanns nedgrävd.

Torsdag 18 september

Vid häktningsförhandlingarna mot Jan-Ertik Brandt höjs misstankegraden från "skäligen misstänkt" till den högsta, "på sannolika skäl misstänkt".

Jan-Erik Brandts försvarare, advokat Tomas Wikner, säger att hans klient är mycket ledsen om kroppen visar sig vara Marie:

- Han har hela tiden hoppats att hon skulle återfinnas levande.

Fredag 27 februari 2004

Efter att ha skjutits upp flera gånger anser åklagaren Olle Sohlberg att han nu har tillräckliga bevis för att väcka åtal för mord mot Jan-Erik Brandt.

Onsdag 3 mars

Rättegången inleds vid Mora tingsrätt.

- Jag påstår, och ska bevisa, att det var Jan-Erik Brandt som mördade henne, säger åklagaren Olle Sohlberg i sin sakframställan inför Mora tingsrätt.

Torsdag 4 mars

Den mordmisstänkte Jan-Erik Brandt pressas hårt av åklagaren under rättegångens andra dag.

- Har du själv någon teori om vad som hänt, frågar Sohlberg.

- Nej, hon måste ha sprungit på någon utanför. Jag är absolut inte skyldig till det jag är åtalad för!

Onsdag 17 mars

- Min bedömning är att den särskilda hänsynslöshet Jan-Erik Brandt visat när han berövat sina barns mor livet bör leda till livstids fängelse, vilket jag yrkar på om inte en rättspsykiatrisk undersökning visar något annat, sade åklagaren Olle Sohlberg i sin slutplädering.

Fredag 19 mars

Mora tingsrätt meddelar att "Övertygande bevisning har förebragts om att Jan-Erik Brandt gjort sig skyldig till mord och misshandel". Tingsrätten beslutar därefter att Brandt ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Måndag 3 maj

Resultatet från den rättspsykiatriska undersökningen visar att Jan-Erik Brandt inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Fredag 14 maj

En enig Mora tingsrätt meddelar att Jan-Erik Brandt döms till lagens strängaste straff, livstids fängelse.