Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakar allt själv men förbjuds använda ordet "Hembakat": "Kanske måste lägga ner"

Miljökontoret i Mora och Orsa anser att ordet "hembakat" kan vilseleda kunden så länge det inte är bakat i ens riktiga hem.
– Jag sa till inspektören att jag flyttar in i restaurangen, men det dög inte, säger Ann-Louise Danielsson som driver Skogslyckans kursgård och kafé norr om Orsa.

Ann Louise Danielsson driver Skogslyckans kursgård som är kafé, restaurang och spa med övernattningsmöjligheter. Hon driver verksamheten i samma hus som Makkolabaren en gång fanns i Kvarnberg några mil norr om Orsa.

Nu har Mora Orsa miljökontor varit på Skogslyckans kursgård för inspektion. En av de saker som inspektören slog ned på var att Ann Louise har skrivit ”hemlagat” och ”hembakat” på skyltarna vid vägen och utanför restaurangen.

Anledningen är, enligt inspektören, att det kan vilseleda kunder och olika kunder kan uppfatta ordet hemlagat på olika sätt.

– Jag menar att definitionen av hembakat behöver förklaras. Det kan definieras som att det är bakat hemma. Det är samma med uttryck som äkta, lyxigt, original, naturligt. Så länge det finns en förklaring på uttrycket så går det bra, konsumenterna måste kunna göra ett medvetet val, säger inspektören i fråga på Mora Orsa miljökontor.

LÄS MER: LEDARE: Fria hellre än fäll "hembakat" i Finnmarken.

Ann Louise Danielsson drog igång verksamheten i våras och har bara haft öppet några månader. Nu är hon bedrövad över miljökontorets anmärkning.

– Det känns som att förolämpa kundens intellekt. Alla förstår vad som menas med hembakat, det betyder att man har bakat kakorna och lagat maten från grunde samt gjort det på plats, säger Ann-Louise Danielsson.

Hon menar också att ordet ”hembakat” är fundamentalt för försäljningen och att ingen missuppfattar ordet.

– Jag är helt säker på att nio av tio kunder stannar just för att det står ”hembakat”. Många kunder blir jätteglada när de får veta att jag har gjort allt jag serverar själv, det finns ingen som har blivit besviken när de får veta att jag inte gör bakverken i samma lokal som jag sover, säger Ann Louise Danielsson.

LÄS MER: Storbråk i sociala medier efter Miljönämndens beslut: Vad menas med "hembakat"?

Hon berättar också att miljökontorets anmärkning i värsta fall kan få ödesdigra konsekvenser för verksamheten.

– Eftersom just orden ”hemlagat” och ”hembakat” är så viktiga för min marknadsföring och försäljning så kan det bli så att jag måste lägga ned om det måste ändras, säger Ann Louise Danielsson.

Restaurang - och kaféägaren har även startat en namninsamling bland kunderna där de får skriva vad de tycker om miljökontorets anmärkning och hon har fått ungefär 15 påskrifter. Många kommenterar fallet och skriver att hembakat inte betyder något annat än att det är gjort på plats och från grunden.

Inspektören på miljökontoret försäkrar också om att det kan bli konsekvenser för kursgården om man inte ändrar informationen på skyltarna eller förklarar utförligare vad som menas.

– Om hon struntar i det så måste vi följa upp det. Vad det blir för påföljd kan jag inte säga i nuläget, säger inspektören.

Inspektören nämner också att hen har varit i kontakt med Livsmedelsverket som menar att det finns stöd även där för att anmärka på ordet hembakat om det är bakat i restaurangen.

När Dalarnas Tidningar pratar med Livsmedelsverket säger de att det inte finns någon generell regel som säger att man inte bör skriva hembakat om bakverken är bakade i restaurangen. Men de poängterar också att det inte är upp till Livsmedelsverket att avgöra.

Ann Louise Danielsson berättar att hon förslog för inspektören att hon kunde sova i restaurangen om det hjälper men att inspektören inte heller då hade godkänt bakverken som hembakade.

Läs mer: Hon startar eget mitt i finnmarken

Läs mer: 102 narkotikabrott på Into the valley i Dalhalla

Ladda hem nya versionen av DT:s iPhone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:sAndroid-App här