Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bajset - en hälsofara

Vissa parker och populära promenadstråk är helt nedlortade - av oansvariga hundägare. Det hjälper inte att ansvarsfulla hundägare på sin gata plockar upp efter andra.

Hundbajs på gator och torg, vägar och promenadstråk är ingen god reklam om bra hundhållning.

Efter var och varannan meter möter ögonpar inte bara en lort, utan täta högar efter våra fyrbenta vänner, som med matte eller husses nonchalans bara lämnat nödplatsen.

Kennelklubbar, brukshundklubbar, hundtränare manar:

- Ta upp bajset efter era hundar!

Varken du eller jag vill ha hundskit under skorna, trampa in lorten med tjocka sulor, promenera in på bästa mattan, kosta på kemtvätt. Och inte nog med det - från Falu djursjukhus hörs djurmedicinska röster:

- Hundbajset är inte helt oskyldigt. Den som vill hålla sin hund frisk, från diverse bakterier och parasiter mag/tarm spol och hakmask ska tänka sig för.

Just din hunds avföring kan smitta - både småbarn (som kanske äter snö) och andra hundar som också slickar i sig olika saker på marken. Parvovirus finns hela tiden i vår miljö. Även den vaccinerade hunden kan föra med sig virus.

Jeanette Hansson på Falu Djursjukhus, småbarnsmamma och veterinär, rynkar på näsan när hon promenerar till jobbet på bajsfyllda promenadstråk.

Dagispersonal är bekymrad över "hundskiten". Samma sak med småbarnsföräldrar, som gång efter annan retar sig på att tvingas göra ren barnskor efter hundbajs under sulorna.

På parasitologen i Uppsala talas det också om smitta via hundars avföring. Spolmaskbakterien larvamigrans kan riskera hudsmitta hund till hund, om olyckan är framme även i sällsynta fall på barn.

Det som dolts i snö kommer upp i tö.

- Våren är rent allmänt fylld av mer utbredd hundmagsjuka, påpekar veterinären Jeanette Hansson. Ju mer hundbajs, desto mer smittorisk.

I Stockholm får hundägare gratis hundpåsar av sin stadsdelsnämnd. Det finns gott om latriner, men även där nedlortade trottoarer, parker, promenadstråk. I Falun ges inga gratispåsar, men staden är väl försedd med latriner, anser Börje Dahlberg, gatukontoret, som tänker diskutera frågan om gratis utdelning av hundpåsar.

- Hundfolk behöver bättra sig. Det är tråkigt när allmänheten klagar på allt hundbajs, trots att vi håller med latriner.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN