Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bagarstuga kan bli Aspenström-centrum

Från bagarstuga till läsarstuga.
Ja, kanske om Werner Aspenström-sällskapet får kommunal support för sitt förslag.
Fastighetsägaren, Jan Axel Nordlander, är i högsta grad positiv till förslaget om att inrätta en fast plats för sällskapet.

– Det vore ju fantastiskt att få till ett ordets hus i bagarstugan och därmed skulle kvarteret kunna få en kulturprägel med hembygdsföreningen och Arkivhuset, utvecklar Nordlander.

Sedan april äger han släktgården på Kyrkogatan och delar tiden mellan Smedjebacken och en lägenhet i Stockholm.

– Men här är hemma för mig, förklarar han bestämt och låser upp den något utkylda bagarstugan på gården, som för närvarande inte hyser någon verksamhet.

Den har dock även på senare år nyttjats som just bagarstuga men allra senast varit kyrkligt sommarkafé.

Jan Axel Nordlander pekar på ett visst renoveringsbehov av stugan, som han inte vet den exakta åldern på men som gott och väl har 100 år på nacken.

– Det finns kök och vatten men ingen toalett och det är väl sådana saker man kanske behöver diskutera för att kunna gå vidare med idén om ett Aspenström-hus.

Han upplyser om att halva övervåningen är golvlagd och skulle kunna komma till användning.

– Jag vet att sällskapet tycker att stugan passar bra eftersom interiören påminner mycket om den som Werner Aspenström själv mindes från sin barndom.

I den skrivelse till kulturnämnden, där idén om ett Aspenström-hus i centrala Smedjebacken lanseras, konstaterar styrelsen i Aspenström-sällskapet att man skulle få en tydlig bas för sin verksamhet och få lättare för att lyfta fram författaren och göra honom mer tillgänglig i Smedjebackens kulturliv.

Skrivarkurser, berättarsymposier och kulturella samtal tror sällskapets styrelse skulle kunna bli återkommande inslag i verksamheten och på somrarna skulle poesi- och musikarrangemang kunna förläggas till trädgården.

Styrelsen konstaterar dock att det återstår många frågor att reda ut, som finansiering och organisation. Man ser dock helst att kommunen blir huvudansvarig.