Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäckström målskytt när Sverige vann

Annons

Nicklas Bäckström gjorde sitt första VM-mål och Tre Kronor tog sin andra raka seger när Lettland besegrades med 8_2 (1_0, 3_0, 4_2).

Segern innebär att Sverige är klart för den andra gruppspelsfasen i ishockey-VM och på onsdag spelar gruppfinal mot Schweiz.

Bäckström slog till snabbt i Sveriges andra match. Bara 29 sekunder hade spelats när drömstarten var ett faktum. Jörgen Jönsson grävde fram pucken i en duell bakom mål och serverade Bäckström som slog till direkt.

Den 19-årige Brynässtjärnan, som med all säkerhet flyttar till NHL och Washington i höst, var med och tog VM-guld i Riga förra året, han spelade de fyra sista matcherna och blev poänglös. Nu kom hans första VM-mål _ men "Bäckis" glömde att spara pucken, som spelarna brukar göra när de gör debutmål i olika sammanhang.

Bäckströms kedja med Alexander Steen och Jörgen Jönsson blev mållös i 7_1-premiären mot Italien och fick kritik men svarade snabbt i den andra matchen.

Förutom det snabba ledningsmålet var Bäckström nära att slå in 2_0 bara knappt fyra minuter senare men den lettiske målvakten Edgars Masalskis klarade.

Det som började så bra tog dock stopp då svenskarna drog på sig fyra utvisningar i rad och Tre Kronor hade fullt sjå att behålla sin ledning. I den andra perioden avgjorde dock Sverige matchen med tre mål.

Åtta spelare i det svenska laget har gjort VM-debut i Moskva hittills och HV-backen Johan Åkerman, 34, blev den förste att göra mål då han sköt 2_0 efter 6.28.

I början av den sista perioden kom två snabba lettiska reduceringar men Tre Kronor gick i från på nytt och i slutet rann siffrorna i väg tack vare tre mål på 2.02.

Backen Dick Tärnström svarade för ett mål och tre assist och har gjort sju poäng (1+6) på de två första matcherna.

Backen Magnus Johansson, Linköping, var tillbaka efter en magmuskelskada och gjorde mål direkt _ liksom forwarden Fredrik Warg som VM-debuterade. Målvakten Daniel Henriksson klarade 22 av 24 skott och hade en jobbigare kväll än Johan Backlund som stod i premiären. Men något besked om vem som står i nästa match ville inte förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson ge.

TT

Mer läsning

Annons