Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axel Härstedt tia i diskusfinalen

/

Först körde bussen vilse. Sedan gick brandlarmet när han försökte sova.
Axel Härstedt fick knappast en ideal uppladdning, men blev ändå tia i OS-finalen i diskus.
– Jag är extremt stolt över det jag gjort, säger 29-åringen.

Annons

Bara att ta sig till OS var stort för Axel Härstedt, som höll på att ställas helt utanför den svenska OS-truppen. Men Malmökastaren fick en sista tävling på sig att visa kastform – och tog chansen.

I OS-kvalet i Rio tog sig Härstedt dessutom vidare till final – till skillnad från Daniel Ståhl som annars hade kastat bättre under året.

– Jag känner stolthet över att ha kommit hit, gjort min olympiska debut, nått min dröm om OS-final och blivit topp 10 i världen på ett OS. Det kan inte bli mycket bättre, säger Axel Härstedt.

Däremot kunde uppladdningen ha blivit betydligt gynnsammare, berättar han. Efter kvalet var tanken att han skulle hem så snabbt som möjligt och sedan vila så mycket som möjligt.

– Det var lite problematiskt i början. När jag skulle åka hem med bussen körde han fel tre gånger, så det tog en och en halvtimme att komma hem i stället för en halvtimme. Han körde bara runt i Rio någonstans.

– Sedan skulle jag sova, men då gick brandlarmet i hela huset så jag fick inte sova heller. Men jag kände mig ändå bra i dag.

Det blev tre kast för honom i finalen. Skåningen inledde med ett misslyckat försök på knappt 55 meter, men bättrade i andra omgången på till 62,12, vilket räckte till tiondeplatsen.

Tredjekastet blev helt misslyckat och svensken valde att kliva ut ur ringen utan att få det mätt.

– Mitt andra kast var lite för högt. Hade jag fått ner det lite hade det flutit någon meter till och då hade det blivit en annan final, säger han.

– Då hade jag kunnat öka lite till. Men jag är extremt stolt och nöjd över det jag har gjort.

Diskusfinalen blev dramatisk.

OS-mästaren från London, Robert Harting, missade visserligen finalen i Rio. Men i stället klev lillebror Christoph fram. I sista omgången klämde tysken till med 68,37 och tog över mästartiteln från sin bror.

Det blev dessutom tyskt även på bronsplats när Daniel Jasinski klämde till med ett jättekast, 67,05, också det i sista omgången. Polske förhandsfavoriten Piotr Malachowski fick nöja sig med silvret på 67,55. (TT)

Annons