Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avverkning för säkrare flyg

Den här veckan genomförs en större skogsgallring i friluftsområdet invid Tunets IP.
Ett arbete som görs för att öka flygsäkerheten vid Dala Airport.

Enligt Transportstyrelsens krav krävs vid landets flygplatser att in- och utflygningsvägarna till och från dessa ska vara fria från hinder. Något som gör att man vid Dala Airport måste ta ned en hel del höga träd. Ett arbete som sammanlagt berör ett 60-tal markägare.

Den här veckan pågår därför fällningsarbeten i friluftsområdet Furuparken som ligger i direkt anslutning till Tunets IP. Många av områdets träd är alltför höga och markägaren Borlänge kommun har nu anlitat Mellanskog att ta ned de högsta träden. Ett arbete som var i gång redan på måndagsmorgonen.

– Till en början har vi ett par man där som röjer undan lite mindre träd och buskage innan skogsmaskinen kommer, berättar Lennart Sandström vid Mellanskog.

Gallringsarbetet i Furuparken kommer att pågå under återstoden av veckan och friluftsområdet är under den tiden avstängt.

– Av säkerhetsskäl har vi spärrat av området då vi inte vill ha människor i rörelse där under fällningsarbetet då det kan innebära livsfara att gå i närheten av en skogsmaskin i arbete. Tyvärr hjälper det inte alltid med avspärrningar och varningsskyltar, säger Lennart Sandström som dock hoppas att motionärerna kan hittas andra motionsspår under tiden.

– Fällningsarbetet är klart på fredag och därefter tar det väl kanske ytterligare någon vecka innan vi har hunnit städa upp på marken efter gallringen.

Nu är det dock ingen slutavverkning som görs, utan kommunen och Dala Airport har enats om att gallringen ska ske etappvis.

– Furuparken är ett populärt rekreationsområde och då vill vi inte ta ned alla stora tallar direkt. Istället har vi anpassat åtgärderna och hoppas kunna behålla en del av skogskänslan i området. En viss mängd död ved kommer efter gallringen också att lämnas kvar i skogen då det är viktigt för många typer av insekter, svampar och fåglar, säger kommunbiolog Karin Runesson.

Efter att denna första gallringen i Furuparken har genomförts ska omkring 20 större träd i området tas ned varje år.