Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avundsjuka på krisens Island

Resan till Island anordnades för att ekonomieleverna på Lugnetgymnasiet skulle få kunskap om ett land som genomgått ekonomisk kris.
I stället blev det en inspirationsvecka som fick dem att avundas sina nya Isländska kompisar.
– Det är möjligt att de blir besvikna i vår när det är deras tur att hälsa på oss, säger 17-åriga Sanna Ericson.

Island har under de senaste åren genomgått en ekonomisk kris som drabbade landets företag, banker och befolkning hårt. Nu har landets ekonomi långsamt stabiliserats och Island upplever till och med en försiktig tillväxt. För att låta eleverna studera hur kriser påverkar ett land och samtidigt träna upp sina språkkunskaper planerades ett utbyte med en av de mest framstående gymnasieskolorna på Island. Projektet finansieras av bidrag från EU.

28 elever från Lugnet gymnasiet har precis återvänt från det en vecka långa besöket hos varsin värdfamilj. De beskriver partnerskolan Verzló i Reykjavík som en "lyxskola". De isländska eleverna var stolta över sin skola och det förekom varken klotter eller skadegörelse. Familjerelationerna och bemötandet av lärare skilde sig inte mycket från det eleverna var vana vid, det gjorde däremot skolstandarden.

– Skolan kändes mer som ett universitet än ett gymnasium. Lokalerna var fina och lärarna var riktigt duktiga. Eleverna älskade verkligen sin skola, säger Filip Dyrelöv.

– Alla deras elever körde sina egna bilar också, säger Sanna Ericson vars värdperson bodde i en egen lägenhet.

Schemat var fullbokat under veckan och eleverna fick besöka flera olika företag och även ägna sig åt en hel del nöjen. Det möte som satte djupast intryck var vistelsen på Arion bank där de fick en lektion i vad som har hänt i landet sedan den ekonomiska krisen drabbade dem.

– Våra värdfamiljer hade inte märkbart drabbats av krisen så vi tänkte inte så mycket på den. Efter mötet på banken förstod iallafall jag hur stora problem Island haft. Hon som jag bodde hos var helt tagen efter besöket. Hon ringde sin mamma och berättade allt som sagts direkt efteråt. Då förstod jag att de var insatta i krisen och uppmärksamma på det ekonomiska läget, säger Sanna Ericson.

Klassen är glad över att de har fått genomföra resan till Island. De vi pratar med värdesätter framför allt språkkunskaperna och den starkare sammanhållningen som de har fått. I mars är det dags för eleverna från Verzló att komma till Sverige och Lugnet-eleverna vill inte göra dem besvikna.

– Det är en stor skillnad mellan Lugnetgymnasiet och Verzló. Det hade varit roligt om fler var stolta över och tog bättre hand om vår skola, säger Filip Dyrelöv.