Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avlopp dyr fråga i Orsa - kommunalrådet: "Det är en stor utgift för många"

Orsa kommun bedriver nu informationsmöten kring deras nya så kallade VA-plan (vatten och avloppsplan).
Under det senaste mötet på hembygdsgården var många kritiska till prislappen (160 000 kronor) om man blir ansluten till kommunala systemet, vilket kommunalråd Mikael Thalin (c) har förståelse för:
– Men vi förhåller oss till lagstiftarna. Vi vill inte utsätta någon för onödigt höga kostnader eller annat elände. Vi gör det här för att det finns en inriktning i samhället att det här måste åtgärdas.

Annons

Det blev en lång afton när Orsa kommun bjöd in till ett informationsmöte angående den nya vatten- och avloppsplanen som nu är ute på remiss. I över två timmar pågick mötet innan man till slut rundade av strax före klockan nio.

Många frågor dryftades. En stor del av diskussionen cirkulerade kring priset. Blir man indragen i det kommunala vatten- och avloppssystemet kan det komma att kosta dig 160 000 kronor inklusive moms för vatten och spillvatten för en normal fastighet. Som en person tidigt i frågestunden formulerade sig:

– Vad händer när ni dömer ut ett avlopp på en fastighet där en ensamstående kvinna har sextusen kronor i månaden i pension. Hur ska hon klara av att amortera och betala av 160 000 kronor? Hon kanske är så belånad på sin fastighet att hon inte får några mer lån.

Magnus Fridén, VA-ansvarig på Nodava, svarade då att det finns möjlighet till en avbetalningsplan. Han påpekade dock att har man en fastighet har man också ett ansvar att bedriva en godtagbar avloppsverksamhet:

– Man har inget undantag från kraven i miljöbalken.

Upplägget på kvällen var att tjänstemännen först gick genom förslaget innan man sedan kom fram till denna frågestund. Men även politiker deltog, såsom kommunalråd Mikael Thalin:

– Jag har en jättestor respekt för att det är en stor utgift för många och att ett flertal känner en stor oro för det här, betonar Mikael efter mötet, och fortsätter:

– Men om man inte är väldigt högt belånad kommer man förmodligen att få låna pengar på fastigheten. Då kan man fundera, vad kostar räntan på det lånet? Det kanske inte är en så stor utgift. Man kan se det som en investering i sitt eget hus för framtiden. Jag tror inte att framtidens människor finner sig i att man ska tömma sina egna brunnar, fixa vatten via en förening och att man ska engageras och gräva själv. Det finns ett större krav på bekvämligheter.

– Men som Magnus Fridén redan redogjort finns det också en möjlighet med lagstiftningen som grund att man får ta det här på kredit, så att säga. Då borgar bolaget för den här utgiften.

Magnus Fridén flikar då in:

– Men det är en ganska tuff sak att amortera av den här summan på tio år jämte räntan enligt räntelagen. Det är ett skydd men ingen speciellt fördelaktig finansiering.

En del frågor lyftes där man påpekade att det borde, exempelvis, finnas billigare lösningar.

– Det kom mycket påståenden under mötet som inte stämmer. Det är mycket billigare så här eller så här. Det är inte så att vi hittar på och försöker jäklas med medborgarna när vi konstruerar det här förslaget. Det ligger mycket arbete, research och input för att vi ska göra det här så bra som möjligt och anta den här utmaningen, säger Göran Svensson, vd Nodava.

Rolf Almstedet, ordförande i Sörmedsjöns byförening, var en av de många skeptiska under mötet. Han var så pass kritisk att han lyfte frågan kring hur många procent av kommunens invånare som behövdes för en folkomröstning i frågan:

– Ni säger bara att vi ska in i den här fållan. Jag tror vi är många som inte vill det.

Hela mötet var en del i en remissrunda och fram till 11 april har man möjlighet att lämna in synpunkter, skriftligt, till kommunen. Därefter kommer man sammanställa synpunkterna och värdera dem i den så kallade styrgruppen.

Ytterligare ett offentligt möte, för hela kommunen denna gång, kommer att hållas den 21 mars klockan 18.30 på hembygdsgården.

Annons