Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avhoppad S-ordförande behåller uppdrag

Krister Johansson har bestämt sig.
Han lämnar uppdraget som ordförande för Socialdemokraterna i Falun, men behåller alla sina politiska uppdrag i kommunen.
– Jag vill ha en annan balans i livet, ge mer tid till mig själv, säger han.

Det var i fredags som Krister Johansson skickade ett mejl till den övriga S-toppen i Falun, där han meddelade att han med omedelbar verkan lämnade sina uppdrag i Falu arbetarekommun.

Och att han troligen även skulle lämna alla sina kommunalpolitiska uppdrag.

Men så blir det inte.

På måndagen skickade Socialdemokraterna i Falun ut ett pressmeddelande att en ny ordförande ska utses på ett extra möte, men att Krister Johansson behåller alla sina politiska uppdrag, som ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige samt ordförande i fastighetsutskottet.

– Jag har inte mått bra på sistone och har varit nära utbrändhet. Mitt mejl var ett utslag av hur jag kände. Under helgen har jag fått samla ihop mig samtidigt som jag haft djupa och långa samtal med både Jonny Gahnshag och Susanne Norberg. Det har gett mig förtroendet tillbaka, säger Krister Johansson.

– Jag känner att jag fortfarande brinner för de kommunala uppdragen, och stannar därför kvar på de posterna. Men jag känner också jag behöver avlasta mig själv, för att hitta en annan balans i livet och ge mer tid till mig själv, och står då fast vid att lämna ordförandeskapet. Min fru har också varit delaktig i mitt beslut.

I ditt mejl i fredags angav du utebliven kommunikation med kommunstyrelsens ordförande Jonny Gahnshag som en av anledningarna till att du hoppar av. Kommentar?

– Det var egentligen två enskilda händelser det handlade om. Men allt är utagerat och det finns inga som helst motsättningar mellan mig och Jonny. Jag har helt enkelt mått dåligt och varit hårt pressad, och känt att jag inte hunnit med mig själv.

Hur har du som person tagit utspelen från Kommunal och Renée Andersson i media?

– Jag tycker själv att vi har och har haft en bra dialog med Kommunal och dess medlemmar. Renées utspel spädde på en del, men LSS-frågan borde varit utagerad för länge sedan. Men det är inte bara historien med LSS som gjort att jag känt mig pressad. Det är arbetsbelastningen totalt sett och andra enskilda situationer.

Hur mår du nu?

– Allt bättre. Jag semestrar på mitt favoritställe i Turkiet, på favorithotellet, solen lyser och det är varmt och skönt. Det finns inte mycket att klaga på.

– När jag kommer hem ska jag ge mig ut i skogen och plocka svamp. Mer golfspel ska det också bli framöver.

Vem vill du se som din ersättare på ordförandeposten?

– Det är upp till medlemmarna att avgöra och det finns många lämpliga kandidater som kan ta över. Visst har jag någon egen favorit, men det är inget jag tänker avslöja här.

Styrelsen för Socialdemokraterna i Falun kommer nu att ge föreningar och medlemmar att fram till den 15 oktober nominera kandidater till ordförandeposten.

Vid ett extra möte måndagen den 29 oktober väljs så en ny ordförande.

– Jag kommer att fortsätta att jobba inom partiet. Att lämna Socialdemokraterna skulle vara mig helt främmande, slutar Krister Johansson.