Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Avfärda inte bensinsmitningar"

Bensinsmitningar blir ett allt större problem och det har fått den moderate riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin från Borlänge att reagera.
– Polisen ska prioritera mängdbrott och inte bara avfärda bensinsmitningar som snatterier, säger han.

Carl-Oskar Bohlin blev tidigare i år kontaktad av en mackägare i Avesta som var förtvivlad över hur polisen hanterade hans polisanmälningar och övervakningsfilmer från smitningar.

– Han fick tillbaka alla anmälningar med upplysningen om att förundersökningen var nerlagd på grund av bristande spaningsuppslag, men det är klart att det går att spana när man har en sådan film, säger Carl-Oskar Bohlin (M) som sitter i justitieutskottet.

Han har låtit göra en utredning av bensinsmitningar och besökte på tisdagen ett par av de drabbade bensinstationerna i Dalarna. I Borlänge träffade Carl-Oskar Bohlin Thommy Bergman som driver Shell/Seven Eleven och som drabbas av bensintjuvar varje vecka, framför allt i semestertider eller runt jul.

– Smitningarna kostar 25 000-30 000 varje år och det sjuka är att man måste budgetera för det, säger Thommy Bergman.

Han visade några exempel från övervakningsfilmerna där man tydligt ser både ansikte och registreringsnummer, även om det i vissa fall handlar om falska nummerskyltar.

– Vi skickar in alla smitningar till polisen och vi har bra kontakt. Det har hänt att de ringt upp och berättat att de gripit någon direkt, men ofta har de då också gjort andra brott, berättar Thommy Bergman.

Men några pengar har han ännu inte fått tillbaka under sina tre år som köpman. Thommy Bergman har också själv tagit kontakt med bilister som smitit från att betala.

– Ibland har de faktiskt bara glömt det och då kan vi lösa det, men ibland får man sådant som "Skit på dig!" till svar, säger han.

Carl-Oskar Bohlin säger att det är positivt att Borlängepolisen verkar ta problemet på allvar, men att han tror att polisen i allmänhet låter bli att prioritera brotten eftersom de räknas som snatteri så länge beloppet understiger 1 000 kronor.

– Men polisen har faktiskt fått mer resurser och klara direktiv från regeringen att prioritera mängdbrott. Det här är systematisk brottslighet som i längden hotar sysselsättningen, säger han.

– I stället för att brottslingarna vet att det går att stjäla bensin utan att åka fast, måste samhället visa nolltolerans. Om vi utreder alla brott och fäller dem vi kan fälla, så skulle brotten minska drastiskt, säger Carl-Oskar Bohlin.

Fotnot: Bohlin har även träffat stationsägaren Leonard Lissdaniels i Sälen i veckan.